Matjaž Bolka in psička Ora sta zasedla tretje mesto v disciplini iskanja pogrešanih v ruševinah. / Foto: arhiv kluba

Matjaž Bolka in psička Ora sta zasedla tretje mesto v disciplini iskanja pogrešanih v ruševinah. / Foto: arhiv kluba

Ora bila neverjetno stabilna

Na svetovnem prvenstvu reševalnih psov (IRO), ki je v začetku septembra potekalo na Finskem, je član Kluba vodnikov reševalnih psov Kranj Matjaž Bolka s svojo psičko Oro osvojil tretje mesto v disciplini iskanja pogrešanih v ruševinah.

Kranj – Na svetovnem prvenstvu reševalnih psov na Finskem je sodelovalo pet članov Kluba vodnikov reševalnih psov Kranj. Med njimi se je najbolje odrezal Matjaž Bolka, ki je s svojo psičko Oro v disciplini iskanja pogrešanih v ruševinah osvojil tretje mesto. Poleg njega so nastopili še David Pogačnik, Andrej Žunič, Robert Anžič in Neja Malis, ki so po besedah Bolke prav tako dali vse od sebe, a jim ni uspelo opraviti vseh nalog.

Tekmovalci s psi so se sicer pomerili v treh disciplinah – iskanje pogrešanih v ruševinah, iskanje pogrešanih v naravi in sledenje. Kot pravi Bolka, so slovenski psi posebej izurjeni za iskanje v naravi in ruševinah, v disciplini sledenja pa niso tako izkušeni. Bolka je v disciplini iskanja v ruševinah premagal močno konkurenco 46 parov, med katerimi je le desetim parom uspelo najti vse pogrešane in tako uspešno opraviti naloge.

»Ora je pokazala neverjetno stabilnost in opravila vse naloge točno tako, kot sem pričakoval. Tekmovanje prinaša svoje izzive, še posebej zaradi stresa potovanja z letalom in številnih motečih dejavnikov.«

Bolka je po tekmovanju poudaril, da so bili ocenjevalci med drugim pozorni na taktiko vodnika ter na odzivnost, vodljivost in poslušnost psa. »Ora je pokazala neverjetno stabilnost in opravila vse naloge točno tako, kot sem pričakoval. Tekmovanje prinaša svoje izzive, še posebej zaradi stresa potovanja z letalom in številnih motečih dejavnikov,« je pojasnil Bolka. Poleg tega so tekmovalci na prvenstvu naleteli na specifične vremenske pogoje, saj je bilo izredno vroče, v senci pa precej hladno in vlažno, kar je oteževalo delo psov in vodnikov.

Za Bolko in Oro je bilo to prvo svetovno prvenstvo skupaj, medtem ko se je leta 2017 v Avstriji s psičko Iro, Orino mamo, Bolka uvrstil na četrto mesto, leta 2019 pa sta bila v Ljubljani enajsta. Ora, petletna zlata prinašalka, trenira že od rojstva in se odlično izkaže pri vsakem izzivu. Pred prvenstvom sta z Bolko trenirala trikrat tedensko, ključ do uspeha pa sogovornik vidi v dobri ekipi in podpori kluba, ki omogoča kakovostne treninge. »Pes je lahko dober le, če ima okoli sebe pravo ekipo, ne le vodnika,« je dejal Bolka in še dodal, da se Ora redno udeležuje tudi reševalnih akcij, doslej jih ima za seboj že 25.