/ Foto: Alenka Brun

Prisotne na predstavitvi letošnjega likovnega festivala je nagovoril tudi dobitnik priznanja za življenjsko delo akademski slikar Darko Slavec / Foto: Alenka Brun

Osrednji motiv letošnjega festivala je tihožitje

Te teden se začenja 13. Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj, največji likovni festival v Sloveniji. Gostilo ga bo kar štirinajst razstavnih prostorov, trajal pa bo vse do 2. novembra.

Kranj – Trinajsti Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj, ki ga bodo v Galeriji Mestne hiše v Kranju odprli v četrtek, 3. oktobra, ob 17. uri, nosi naslov Tihožitje v zrcalu časa. Kaj prinaša, so predstavili pred dnevi, obenem pa so podelili tudi priznanje za življenjsko delo, tokrat akademskemu slikarju, magistru slikarstva in magistru grafike Darku Slavcu. Priznanje vsako leto na festivalu podeli Zveza društev likovnih umetnikov Slovenije. Razstavo dobitnika prestižnega priznanja si boste lahko ogledali v Galeriji Mestne hiše.

Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj združuje umetnike različnih umetniških smeri, letošnji osrednji motiv festivala pa je tihožitje. Vendar ne gre več le za tradicionalno obliko tihožitja, kot so cvetje, sadje ali hrana, v sodobni umetnosti ta motiv zavzema nove dimenzije. Lahko postane vzklik družbenih vprašanj, kritike današnje družbe ali premislek o sodobnih življenjskih izzivih. Ne gre več samo za estetsko privlačna vizualna doživetja, ampak tudi močno orodje za spodbujanje razmisleka in družbene spremembe.

Letošnji festival bo imel 79 razstavljavcev iz enajstih držav – Slovenije, Italije, Avstrije, Hrvaške, Amerike, Nemčije, Ukrajine, Bosne in Hercegovine, Madžarske, Rusije in Urugvaja, dodali pa so mu še en izrazni medij – grafit.

Letošnji festival bo imel 79 razstavljavcev iz enajstih držav – Slovenije, Italije, Avstrije, Hrvaške, Amerike, Nemčije, Ukrajine, Bosne in Hercegovine, Madžarske, Rusije in Urugvaja, dodali pa so mu še en izrazni medij – grafit. Organizatorji so v Kranj povabili ekipo Vondergech, ki bo organizirala delavnice grafita v spalnem naselju Planina, tako da se festival letos širi izven meja starega mestnega jedra. Med novosti festivala sodijo še delavnice kirigamija, japonske umetnosti zlaganja papirja, delavnice za mlajše na temo tihožitja ter malo drugačno vodenje po festivalskih razstaviščih.

Ponovno bosta potekali festivalska knjižnica ter organizirana izmenjevalnica storitev in umetnin v kranjskih Fragmenith. Letošnja država v gosteh bo Italija, njeni umetniki bodo svoja dela razstavili v Galeriji Likovnega društva Kranj. Galerija Prešernovih nagrajencev pa bo gostila nabor treh velikanov slovenskega tihožitja po izboru vodje galerije Marka Arneža: Franceta Slano, Janeza Vidica in Milana Rijavca.

Mednarodna strokovna žirija bo na festivalu podelila dve nagradi: Gran Prix, veliko nagrado festivala za vrhunsko izvedbo tihožitja, in odkupno nagrado Gorenjskega muzeja, ki je namenjena gorenjskemu umetniku, članu Likovnega društva Kranj, za tihožitni memento mori. Poleg pomembnega priznanja za življenjsko delo Darku Slavcu bodo na festivalu podelili še do deset priznanj za presežke v različnih medijih in najbolj inovativen izraz letošnje teme.

Organizatorji so pripravili tudi raznolik program spremljevalnih dogodkov, delavnic in vodstev, ki bodo obiskovalcem približali globino in raznolikost tihožitja v sodobni likovni umetnosti.

Umetniška vodja festivala Martina Marenčič se je na predstavitvi letošnjega festivala med drugim še posebej zahvalila Mestni občini Kranj, ki je skupaj z Zavodom za turizem in kulturo Kranj ter Gorenjskim muzejem zaslužna, da lahko vsako leto organizirajo festival v Kranju.