Na letošnjem Jurišu na Vršič sta bila najhitrejša Gorenjka Erika Jesenko in Italijan Andrea Calza. / Foto: Karmen Sluga

Na letošnjem Jurišu na Vršič sta bila najhitrejša Gorenjka Erika Jesenko in Italijan Andrea Calza. / Foto: Karmen Sluga

Petinštiridesetič »jurišali« na Vršič

Skoraj dvesto kolesarjev se je udeležilo letošnjega Juriša na Vršič.

Kranjska Gora – Spopadli so se s 13,5 kilometra dolgo progo iz Kranjske Gore na vrh 1611 metrov visokega prelaza. Največji naklon je 10,8 odstotka, povprečni pa 7,25 odstotka.

»Letos so bili na startu ne le Slovenci, ampak tudi kolesarji iz Avstrije, Italije, Hrvaške, Nemčije, Madžarske in celo Velike Britanije,« je povedala Petra Mlinar, članica upravnega odbora Turističnega društva Kranjska Gora, ki je organizator dogodka. Dodala je, da so se zagrizeni kolesarji že navadili, da je Juriš na Vršič vsako leto prvo soboto v septembru in se na prireditev radi vračajo. Pri ženskah je bila v absolutni konkurenci najhitrejša Gorenjka, in sicer Erika Jesenko (38:25), druga je bila Špela Škrajnar, tretja pa Leja Janežič. Med moškimi so pedala najhitreje vrteli Italijan Andrea Calza (33:36) in Slovenca Marko Plank ter Gorenjec Enej Košir, mladi kolesar ekipe Sava Kranj Cycling. Tekma je štela tudi za slovenski pokal.

Da je kolesarjenje zelo priljubljeno med vsemi generacijami, priča podatek, da je bil najmlajši udeleženec 11-letni Sven Nik Čeč, najstarejši pa 82-letni Jule Kačič. Organizatorji so oba nagradili, prav tako pa so priznanje podelili najzvestejšemu kolesarju Nandetu Vičiču, ki je tekmoval na prav vseh Juriših na Vršič. »Tudi tisto leto, ko je bila korona in tekme niso smeli organizirati, sem z Vrhnike prišel v Kranjsko Goro in odkolesaril na Vršič. Tam sem našel lep kamen, nanj napisal datum kolesarjenja in še zdaj ga hranim doma,« je povedal Vičič. Kot zanimivost naj dodamo, da je leta 2012 na Jurišu na Vršič tekmoval Primož Roglič in zmagal s časom 33:02. Rekord proge 31:55 iz leta 2013 pa ima še vedno Matej Lovše.