Naše mlade plezalke / Foto: Arhiv Pzs

Plezanje je zanjo zabava

Tako pravi svetovna mladinska prvakinja v težavnostnem plezanju v kategoriji do 20 let Rosa Rekar iz Most pri Žirovnici, ki se veseli tudi nastopa pred domačimi navijači na tekmi svetovnega pokala v Kopru.

Moste pri Žirovnici – Na nedavnem mladinskem svetovnem prvenstvu v Guijangu na Kitajskem sta kar dve naši mladi športni plezalki osvojili naslova svetovnih prvakinj. Tako je bila v težavnostnem plezanju Rosa Rekar (PK FA) iz Most pri Žirovnici najboljša v kategoriji do 20 let, Jennifer E. Buckley (PK Scena), Slovenka, ki z družino živi v Švici, pa je slavila v kategoriji do 18 let.

Na tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, ki se v Kopru danes začenja s kvalifikacijami in bo trajala do jutrišnjega večernega finala, se bodo pomerili številni olimpijci, slovenska reprezentanca pa bo nastopila v 18-članski zasedbi.

»Naslov svetovne prvakinje mi veliko pomeni, saj je bil uresničitev moje velike želje. Res sem vesela, saj to zame predstavlja tudi velik napredek od prejšnjih sezon, ko na največjih tekmah še nisem imela vrhunskega rezultata. Hkrati je to potrditev dela v minulih letih in tega sem se zato še bolj razveselila,« je po prihodu domov povedala Rosa Rekar, ki se je s športnim plezanjem spoznala pri sedmih letih.

»Začelo se je na Jesenicah, sedaj pa sem članica kranjskega kluba FA, kjer je moj trener Anže Štremfelj. Moj največji uspeh pred naslovom mladinske svetovne prvakinje je bilo četrto mesto na tekmi svetovnega pokala v Briançonu, prvič pa sem na tekmi svetovnega pokala nastopala lani v Kopru. Bilo mi je všeč in res sem uživala. Tudi ta konec tedna bom nastopila na domači tekmi svetovnega pokala in tega nastopa se zelo veselim. Ne le zaradi plezanja, tudi zato, ker bodo na tekmo prišli tudi moja družina in prijatelji,« pravi Rosa, ki ima tudi sestro dvojčico Ajdo, s katero sta najprej plezali skupaj, kot pravi Rosa, pa sestre plezanje ni toliko zanimalo kot njo.

»Meni je plezanje res zelo všeč, všeč mi je, kar se vedno naučim kaj novega, ker lahko naredim en gib na deset različnih načinov. Zato je plezanje zame zabava; in ko grem na trening, pozabim na vse drugo,« je še dodala Rosa Rekar, ki je z maturo zaključila jeseniško gimnazijo, čez slab mesec pa bo postala študentka živilstva in prehrane na Biotehniški fakulteti.

Ob uspehih naših športnih plezalk in plezalcev na čelu z Janjo Garnbret, Vito Lukan, Mio Krampl, Lukom Potočarjem, Martinom Bergantom in drugimi, se tako za prihodnost našega športnega plezanja resnično ni treba bati.

×