Poplave v Bosni in Hercegovini / Foto: Armin Durgut/pixsell/bobo

Poplave v Bosni in Hercegovini / Foto: Armin Durgut/Pixsell/Bobo

Po poplavah potrebujejo tudi našo pomoč

Slovenska karitas in Rdeči križ Slovenije sta začela akcijo zbiranja sredstev za prizadete ljudi v Bosni in Hercegovini, ki so v nedavnih katastrofalnih poplavah ostali brez vsega. Na prizadetih območjih je tudi že slovenska enota za reševanje.

Ljubljana – Bosno in Hercegovino so s četrtka na petek v minulem tednu prizadele katastrofalne poplave. Padavine so povzročile tudi zemeljske plazove in skalne podore. Najbolj so prizadeta območja krajev Jablanica, Hadžići, Konjic, Kiseljak in Fojnica. Mnogi ljudje so poškodovani, nekateri so žal izgubili življenje. Številni domovi so poplavljeni ali v celoti uničeni, prekinjene so cestne in telekomunikacijske povezave.

Slovenska karitas je za prvo pomoč že takoj namenila deset tisoč evrov, še naprej prosijo za solidarnost s prizadetimi ljudmi v Bosni in Hercegovini, ki so izgubili vse. Sredstva za pomoč lahko darujete na Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, koda namena: CHAR, namen: Poplave BiH, sklic: SI00 890. Prispevate lahko tudi s poslanim SMS-sporočilom KARITAS5 na 1919 in prispevate 5 evrov ali KARITAS10 na 1919 in prispevate 10 evrov.

Tudi Rdeči križ Slovenije je iz Sklada solidarnosti že nakazal pet tisoč evrov Nacionalnemu društvu Rdečega križa Bosne in Hercegovine in začel akcijo zbiranja pomoči prizadetim v poplavah. Prispevate lahko na Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, IBAN: SI56 0400 0027 7766 813 (odprt pri NOVA KBM OTP GROUP), BIC: KBMASI2X, Sklic: 00 96895, namen: Pomoč po poplavah BiH, koda namena: CHAR. Pomagate lahko tudi s poslanim SMS-sporočilom POPLAVE5 ali POPLAVE 10 na številko 1919, s čimer boste prispevali 5 oziroma 10 evrov. Materialne pomoči trenutno ne zbirajo.

Tudi slovenska vlada je sprejela odločitev, da Bosni in Hercegovini zagotovi pomoč v obliki enote za iskanje in reševanje v urbanih okoljih ter enote z reševalnimi psi. Konvoj 16 vozil s 46 pripadniki civilne zaščite in reševanja se je skupaj s šestimi psi v nedeljo odpravil na pot. Skupna vrednost pomoči bo znašala do 250 tisoč evrov, deloma pa jo bo povrnila Evropska komisija. Če bo treba, bo po tednu dni prišlo do zamenjave ekipe, je v izjavi za javnost ob odhodu reševalcev povedal generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Leon Behin.