Tilen Potisk letošnjo zmago na Vzponu s kolesi na Blegoš šteje za svoj največji športni uspeh. / Foto: Arne Istenič, Arhiv Šdmh

Tilen Potisk letošnjo zmago na Vzponu s kolesi na Blegoš šteje za svoj največji športni uspeh. / Foto: Arne Istenič, arhiv ŠDMH

Pokal polanskih puklov doktorju fizike

Tilen Potisk je prvič postal skupni zmagovalec seštevka Pokala polanskih puklov. »Zmaga potrjuje dobro formo skozi sezono in mi daje motivacijo za naslednja leta,« pravi 32-letni rekreativni kolesar iz Poljan.

Poljane – Tilen Potisk in Laura Šimenc Kramar sta letošnja skupna zmagovalca Pokala polanskih puklov, seštevka petih kolesarskih vzponov v Poljanski dolini, ki so se zaključili sredi septembra. Laura Šimenc Kramar je k svojim številnim lovorikam dodala še eno in je ena najuspešnejših in prepoznavnih slovenskih rekreativnih športnic. Ubranila je lansko skupno zmago na »Puklih«, Potisk je zmagal prvič.

Zmaga na Blegoš

»Zmage v skupnem seštevku Pokala polanskih puklov sem vesel in je nisem pričakoval, saj sem predzadnjo tekmo na Lubnik zaradi prekrivanja s tekmo na Vršič izpustil. Zmaga potrjuje dobro formo skozi sezono in mi daje motivacijo za naslednja leta,« je povedal 32-letni kolesar iz Poljan. Kot je nadaljeval, je z letošnjo kolesarsko sezono gledano v celoti kar zadovoljen. »Dosegel sem nekaj dobrih uvrstitev med najboljših pet v Pokalu Slovenije.« Pri tem ne pozabi na podporo ŠD Poljane, katerega član je.

Tudi njegova žena Jasmina rada sede na kolo in letos je med ženskami zmagala na kolesarski dirki za zlato čipko, na kateri je bil Tilen v absolutni moški konkurenci drugi.

Naredil je še korak naprej, kar potrjuje tudi pogled na rezultate Pokala polanskih puklov. Lani je bil v skupnem seštevku drugi, letos prvi, prvič je zmagal tudi na vzponu na Blegoš. »To zmago štejem za svoj največji športni uspeh,« je dejal. S kolesarstvom se resneje ukvarja že okrog 15 let. »Vsako leto poskušam nekoliko spremeniti pristop k treningu in gledati odziv forme. Letos sem se v prvem delu sezone malenkost bolj posvečal krajšim intervalom do približno ene minute, v drugem delu sezone pa malce daljšim, kar mi je pomagalo pri vzponu na Blegoš.«

Od zlatega maturanta do raziskovalca

Zanimivo je, da sta oba letošnja zmagovalca skupnega seštevka Pokala polanskih puklov doktorja znanosti in zlata maturanta. »Znano je, da športna aktivnost pozitivno vpliva na uspehe pri študiju. Lahko pa je razlog tudi v sami tekmovalni miselnosti posamezne osebe,« je Potisk spregovoril nekaj na to temo. Pred več kot desetimi leti smo ga v Gorenjskem glasu predstavili prav v povezavi z njegovimi šolskimi uspehi. Leta 2011 je bil zlati maturant Gimnazije Škofja Loka, s kemijske olimpijade pa je prinesel bronasto medaljo. »Po gimnaziji sem se vpisal na študij fizike na Fakulteti za matematiko in fiziko. Po končanem magisteriju sem šel na doktorski študij teoretične fizike v Nemčijo (Bayreuth), kjer sem se ukvarjal z makroskopskim opisom kompleksnih magnetnih tekočin. Od leta 2020 sem zaposlen na Kemijskem inštitutu v Ljubljani, kjer s pomočjo simulacij molekularne dinamike, ki jih izvajamo na superračunalnikih, preučujem obnašanje snovi na mikroskopskih razdaljah,« je opisal svojo izobraževalno-poklicno pot.

Športna družina

Služba raziskovalca mu vzame precej časa. »Zato je treba športne aktivnosti – še posebno ob družini – precej dobro načrtovati, tudi en teden vnaprej. Vseeno mi za šport uspe najti okrog osem ur tedensko,« je povedal. Je poročen in oče hčerke. Še ena zanimivost: tudi njegova žena Jasmina rada sede na kolo in letos je med ženskami celo zmagala na kolesarski dirki za zlato čipko, na kateri je bil Tilen v absolutni moški konkurenci drugi. So športna družina. »Tudi s hčerko poskušamo čim več časa preživeti v naravi, na kolesu ali na skiroju,« je dodal.

V rekreativnem športu, tudi tekmovalnem, želi ostati. »Rad bi izboljšal čas na nekaterih daljših vzponih, kot na primer na Krvavec in Vršič, predvsem pa bi se rad izboljšal na daljših tekmah oziroma maratonih,« je zaključil.