Pri nakupu šolskih potrebščin družinam na pomoč priskočijo tudi v humanitarnih organizacijah. / Foto: Gorazd Kavčič

Pomoč pri nakupu šolskih potrebščin

Vstop v novo šolsko leto številnim socialno ogroženim družinam olajšajo tudi humanitarne organizacije. Slovenska karitas vsako leto pripravi dobrodelno akcijo Otroci nas potrebujejo, s katero zbirajo finančna sredstva za pomoč pri nakupu šolskih potrebščin za trinajst tisoč socialno ogroženih otrok.

Zbrano pomoč v juliju in avgustu predajo socialno ogroženim družinam, so pojasnili v Slovenski karitas in dodali, da so v lanski vseslovenski dobrodelni akciji Otroci nas potrebujejo do konca leta zbrali skoraj 230 tisoč evrov, na dober odziv pa upajo tudi letos.

Sredstva za pomoč zbirajo na: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, sklic: SI 00 362, namen: Otroci nas potrebujejo. Zgibanke s položnico je mogoče dobiti tudi po vseh župnijah. Darovati je mogoče še s poslanim SMS s ključno besedo ZVEZEK5 na 1919 in tako prispevati pet evrov za šolske potrebščine. V maju je po osnovnih šolah potekala tudi akcija Pokloni zvezek, pri kateri so osnovnošolci in otroci iz vrtcev zbirali zvezke za socialno ogrožene vrstnike. »Odzvalo se je 263 osnovnih šol in 129 vrtcev.« Zbrane zvezke so v avgustu skupaj z lepimi mislimi otrok na posebnih razglednicah pomoči potrebni otroci prejeli skupaj z ostalo pomočjo, ki jo je Karitas razdelila socialno ogroženim družinam s šoloobveznimi otroki. Neposredno pomoč namenijo v obliki paketov šolskih potrebščin ali bonov oziroma naročilnic za nakup delovnih zvezkov in šolskih potrebščin, manjši del sredstev pa namenijo še za pomoč pri kritju stroškov prehrane in obšolskih dejavnosti.

Na Slovenski karitas so ocenili, da bo glede na prošnje družin, ki so jih prejeli, letos pomoč potrebovalo več kot 13 tisoč osnovnošolcev iz socialno ogroženih družin. »V Sloveniji sicer Karitas pomaga več kot dvajset tisoč družinam z otroki. Številni starši, ki že tako komaj shajajo iz meseca v mesec, se ob koncu šolskega leta znajdejo v še večjih težavah. Njihovi otroci v juniju prejmejo sezname šolskih potrebščin, ki jih morajo čez poletje kupiti za naslednje šolsko leto. Samo za najnujnejše in obvezne šolske potrebščine za enega otroka v drugi ali tretji triadi potrebujejo več kot 250 evrov,« opozarjajo. Družine v stiski se po pomoč glede šolskih potrebščin lahko obrnejo na najbližjo Karitas v svojem kraju.

Lani je pomoč pri šolskih potrebščinah na Karitas prejelo 12.964 otrok, kar je za skoraj 470 razredov učencev, so pojasnili v Slovenski karitas. Za pomoč pri nakupu šolskih potrebščin in plačilu položnic za šolo so lani v celotni mreži Karitas namenili skoraj pol milijona evrov. »Od tega se je v lanski vseslovenski dobrodelni akciji Otroci nas potrebujejo do konca leta zbralo 229 tisoč evrov, preostalo so zbrale župnijske karitas. Del sredstev sta prispevala tudi FIHO in ustanova Radio 1 – fundacija preprosto blizu.« Veseli jih, da je v zadnjih letih država zagotovila brezplačne delovne zvezke za prvo triado, predlagajo pa, da bi to razširili na vseh devet razredov osnovne šole. »Tako bi bil za mnoge družine vstop v novo šolsko leto lažji. Zdaj je za višje razrede pomoč mogoče pridobiti na centrih za socialno delo, vendar le v okviru dveh izrednih pomoči, ki jih družine potrebujejo tudi za kurjavo in druge izredne stroške med letom. Še vedno je pomoč veliko premajhna. Mnogi iz nje tudi za las izpadejo in se potem obrnejo na Karitas,« so še dodali.      

×