Ponovno podeljevali rdeče in zelene zvezdice
12.06.2025, 21:34
Slovenija letos z zvezdico manj, z devetimi restavracijami z Michelinovimi zvezdicami. Hiši Franko ponovno tri zvezdice, Restavraciji Milka dve, nova zelena zvezdica pa hotelu Plesnik. Letos je Michelin prvič podelil tri nova priznanja.
Brdo pri Kranju – Michelin je razkril rezultate že šestega ocenjevanja Michelin Guide Slovenija oziroma Michelinovega vodnika za Slovenijo. Uradno razglasitev izbora je tokrat gostila Gorenjska, natančneje Kongresni center na Brdu pri Kranju.
Razglasitev je ponovno povezovala Mojca Mavec, v vlogah podeljevalk sta se dobro znašli Dubravka Kalin, generalna direktorica Direktorata za turizem na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, ter Maja Pak Olaj, direktorica Slovenske turistične organizacije; svoj izostanek pa je opravičil Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport.
V slavni kulinarični vodnik Michelin – nekateri ga imenujejo tudi rdeča biblija kulinarike – je letos pri nas uvrščenih kar 72 restavracij, kar je devet več kot lani. Izbranih (selected) je 51 restavracij, od tega kar devet novih; med njimi je sedaj tudi blejska Old Cellar Bled.
Michelin tri zvezdice podeljuje restavracijam z izjemno kulinariko, za katero je vredno načrtovati čisto posebno pot. Z dvema zvezdicama Michelin označuje odlično kulinariko, za katero je vredno narediti ovinek, z eno pa restavracije z visokokakovostno kulinariko, vredno postanka.
Kobariški Hiši Franko z Ano Roš je tudi letos uspelo ohraniti tri Michelinove zvezdice, je pa tudi nosilka trajnostne, zelene Michelinove zvezdice. Kranjskogorska Restavracija Milka z Davidom Žefranom je ponovno prejela dve zvezdici, eno pa si je letos prislužilo sedem restavracij. Med njimi iz Gorenjske le radovljiška Hiša Linhart z Urošem Štefelinom. Ljubljanski Strelec s kuharskim mojstrom Igorjem Jagodicem, ki prihaja iz Gorenjske, zvezdice letos žal ni prejel.
Dvanajst restavracij je prejelo oznako Bib Gourmand. Michelin jo podeljuje restavracijam z izjemnim razmerjem med ceno in kakovostjo. Letos so se seznamu pridružile tri nove, bohinjska restavracija Majerca in kranjskogorska iz hotela Triangel sta oznako obdržali.
Zeleno Michelinovo zvezdico je letos osvojilo devet restavracij. Na novo se je izbranim pridružila restavracija hotela Plesnik iz Logarske Doline, v kateri ustvarjata Tom Čopar in stari kulinarični maček Janez Bratovž. Od gorenjskih predstavnic sta zeleno zvezdico obdržali tudi kranjska Gostilna Krištof s kuharskim mojstrom Urošem Gorjancem ter že omenjena Hiša Linhart.
Letos je vodnik Michelin Sloveniji prvič podelil tri posebna priznanja. Prvo priznanje Young Chef Award je prejel Filip Matjaž (COB). Nagrada izpostavlja mladi kuharski talent, ki že danes oblikuje prihodnost slovenske kulinarike. Drugo priznanje je Service Award, ki jo je prejel Jan Sinčič (Salicornia), in sicer »zaradi njegove prijaznosti ter toplega in sproščenega sprejema, ki pripomoreta k temu, da se gostje res počutijo kot doma«, so zapisali pri Michelinu. Tretje priznanje Sommelier Award pa je prejel Anže Kristan (Gostilna pri Lojzetu). Ta nagrada pa je poklon someljeju, ki s poglobljenim znanjem o vinih, občutkom za harmonijo okusov ter osebnim pristopom ustvari izkušnjo, ki presega zgolj strežbo. Kolikor nam je znano, je Kristan po rodu Gorenjec.
Tiskana izdaja rdečega gastronomskega vodnika Michelin Guide Slovenia 2025 bo na voljo predvidoma avgusta.