Kovid, okužbe / Foto: Gorazd Kavčič

Povečano število obolelih za covidom-19

V juliju je bilo v Sloveniji hospitaliziranih 41 oseb s covidom-19. Na Gorenjskem zaznavajo rahlo povečanje števila potrjenih primerov, strokovnjaki pa še vedno opozarjajo na pomen preventivnih ukrepov, ki so ključni za zmanjševanje širjenja okužb dihal.

Kranj – Kljub poletnemu času, ki tradicionalno prinaša upadanje števila okužb z respiratornimi virusi, se v Sloveniji ponovno soočamo s porastom okužb s SARS-CoV-2. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) poroča o skrb vzbujajočem povečanju števila primerov, saj je bilo v preteklem mesecu dnevno potrjenih kar šestkrat več okužb kot v maju letos. Te številke pa ne odražajo dejanskega stanja, saj se številni oboleli ne testirajo več, kar dodatno otežuje natančno oceno širjenja virusa v skupnosti.

V Sloveniji ponovno beležimo porast obolelih za covidom-19. Ponekod v Evropi in v ZDA že kroži nova različica virusa, imenovana sev KP.2. Gre za podrazličico omikrona, ki je zelo nalezljiva in je lahko razlog za povečanje obolevnosti. Eden od razlogov za povečano obolevnost je tudi upad zaščite po preteklih okužbah ali cepljenjih.

Naraščajoče število hospitalizacij

Poleg porasta okužb je opazen tudi blag porast hospitalizacij ljudi s covidom-19, ki so bili v bolnišnice sprejeti zaradi resnih akutnih okužb dihal. Po podatkih skupine EPISARI, ki deluje v Centru za nalezljive bolezni in na tedenski ravni spremlja covid-19 v bolnišnicah, je bilo med 6. majem in koncem junija v 27 bolnišnicah hospitaliziranih 28 oseb s covidom, medtem ko je bilo samo julija do 28. dne tega meseca 41 hospitalizacij.

Naraščanje števila hospitalizacij je deloma povezano z intenzivnim kroženjem nove različice virusa, sevu KP.2, ki se hitro širi v nekaterih delih Evrope in Združenih držav Amerike. NIJZ je poudaril, da gre za podrazličico omikrona, ki je zelo nalezljiva in bi lahko bila razlog za povečanje obolevnosti. Eden od razlogov za povečano obolevnost je tudi upad zaščite po preteklih okužbah ali cepljenjih, kar povečuje ranljivost prebivalstva za okužbe. Poleg tega lahko k porastu okužb prispevajo tudi druženja v zaprtih prostorih s klimatskimi napravami, kar je značilno za poletne mesece.

Redno umivanje rok, higiena kašlja ter nošenje zaščitnih mask ostajajo pomembni ukrepi za zmanjšanje tveganja okužb. Posebno pozornost je treba nameniti zaščiti ranljivih skupin, pri katerih lahko posledice okužbe dihal potekajo težje. To vključuje oskrbovance domov za starejše občane, starejše osebe, kronične bolnike, majhne otroke in nosečnice.

Stanje v gorenjskih bolnišnicah

Gorenjska regija zaznava rahel porast števila potrjenih primerov covida-19. Splošna bolnišnica Jesenice trenutno beleži hospitalizacijo dveh bolnikov s potrjeno okužbo s SARS-CoV-2. Čeprav ne opažajo sprememb v trendih okužb v primerjavi s preteklimi meseci, ostaja bolnišnica previdna in pozorna na morebitne spremembe. Do zapiranja oddelkov še ni prišlo, so pa v bolnišnici pacienti z okužbo v izolaciji, zaposleni pa pri delu uporabljajo zaščitne maske, kar je del standardnih postopkov za preprečevanje širjenja virusa.

Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo Golnik medtem poroča, da ne beležijo povečanega števila hospitaliziranih pacientov zaradi covida-19. Čeprav je okužb nekoliko več, v večini primerov bolniki ne potrebujejo hospitalizacije, saj okužbe potekajo blago in brez zapletov. Zaradi zaznanega porasta okužb so za zaposlene ponovno uvedli obvezno uporabo kirurških mask na oddelkih, priporočajo pa jih tudi obiskovalcem in pacientom. Obiski pri posameznem bolniku so omejeni na največ dve zdravi osebi na dan, otrokom, mlajšim od 12 let, pa obiske odsvetujejo.

Pripravljenost in preventivni ukrepi

Epidemiologi in strokovnjaki na NIJZ opozarjajo, da je ključnega pomena ohraniti osnovne preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja okužb dihal, ne glede na sezono in povzročitelja. Redno umivanje rok in higiena kašlja sta med najpomembnejšimi ukrepi, ki jih lahko posamezniki sprejmejo, da zaščitijo sebe in druge. Zadnja posodobljena priporočila za cepljenje proti covidu-19 so iz marca. Kot so še sporočili z NIJZ, v kratkem pričakujejo posodobljeno cepivo, ob tem pa bodo posodobili tudi priporočila za cepljenje. Prebivalcem priporočajo, da v primeru znakov okužbe dihal ostanejo doma in s tem zmanjšajo možnost širjenja virusa na druge.

Ne pozabimo na zdrav življenjski slog

Virus je namreč postal endemičen, kar pomeni, da je stalno prisoten v populaciji. Pojavlja se občasno in običajno ne povzroča hudih oblik bolezni, kljub temu pa lahko še vedno predstavlja tveganje za imunsko oslabele posameznike in starejše osebe. »Z dobrimi higienskimi navadami lahko preprečimo prenos okužb in tako poskrbimo za svoje zdravje in zdravje bližnjih. Pomembno je, da zaščitimo skupine ljudi, pri katerih lahko posledice okužbe dihal potekajo težje. To so oskrbovanci domov za starejše občane, starejše osebe, kronični bolniki, majhni otroci, nosečnice in osebe z izjemno povečano telesno težo,« poudarjajo na NIJZ in dodajajo, da za dobro počutje in krepitev imunskega sistema veliko lahko naredimo tudi z zdravim načinom življenja, torej uravnoteženo prehrano in vključevanjem gibanja v svoj vsakdan. Z začetkom jeseni, ko se običajno poveča število okužb z respiratornimi virusi, strokovnjaki opozarjajo na možnost nadaljnjega naraščanja števila primerov covida-19.

×