Požar v naravi talni požar Komarča Bohinj / Foto: Grs Bohinj/fb

Požar na Komarči pogašen

Včerajšnji pregled požarišča na Komarči je pokazal, da jim je talni požar uspelo pogasiti. Zaradi zahtevnega terena so pri gašenju sodelovali tudi helikopter Slovenske vojske in air tractorja.

Bohinjska Bistrica – Na Komarči so se v torek in sredo borili s požarom v naravi. Zaradi nedostopnega terena so bohinjskim gasilcem in gorskim reševalcem pri gašenju talnega požara na približno sto kvadratnih metrov velikem požarišču pomagali tudi helikopter Slovenske vojske in air tractorja. »Upamo, da smo požarišče dovolj dobro namočili, da je požar na pečini približno 60 metrov pod potjo od Komne do Črnega jezera dokončno pogašen. V naslednjih dnevih bomo stanje spremljali s pomočjo drona z nameščeno termovizijsko kamero za primer, da bi se temperatura na površini spet povišala. V sredo zjutraj je ta znašala kar 360 stopinj Celzija,« je povedal poveljnik štaba Civilne zaščite Občine Bohinj Dušan Pfeifer. Včerajšnji pregled požarišča je sicer pokazal, da gašenje ni več potrebno, novi pregled pa bodo opravili čez dva, tri dni, je napovedal.

Gorenjski operativno-komunikacijski center so o požaru na območju med domom Komna in Črnim jezerom obvestili v torek okoli 13. ure. Aktivirali so helikopter Slovenske vojske, Gorsko reševalno službo Bohinj in Prostovoljno gasilsko društvo Bohinjska Bistrica, so sporočili s Policijske uprave (PU) Kranj. Ugotovili so, da gre za talni požar brez dima, ki se širi pod podrastjem in po kraških pojavih, kot so brezna, jame in sifoni. Med gašenjem so našli tudi drevo s sledmi, ki nakazujejo na udar strele. Razkopali so teren, da so odkrili žarišče požara, nato pa usmerjali helikopter, ki je izmet vode izvedel štirikrat.

V sredo zjutraj je pregled kraja požara s termovizijsko kamero pokazal, da se je požar ponovno razplamtel, zato so znova začeli aktivnosti za gašenje. »Na požarišče so se spet odpravili gorski reševalci in gasilci, ki so usposobljeni v vrvni tehniki. Dostop do pečine je namreč otežen in se je bilo treba do nje spustiti z višine od 25 do 30 metrov,« je pojasnil Pfeifer. Poleg helikopterja Slovenske vojske, ki je vodo odvrgel štirinajstkrat, so aktivirali tudi letalsko enoto za gašenje iz zraka z air tractorjema, ki sta požarišče preletela po šestkrat. Aktivirali so še domačo enoto Civilne zaščite za reševanje iz vode in prostovoljne gasilce iz Bohinjske Bistrice za zavarovanje zajemanja vode iz jezera.

Vonj po dimu so sicer mimoidoči na relaciji Črno jezero–Komna zaznali že v četrtek prejšnji teden, so na družbenem omrežju Facebook zapisali v Gorski reševalni službi Bohinj. Isti dan so pobočje Komarče dvakrat temeljito pregledali, sledi o požaru pa niso zaznali. V torek pa so naključni pohodniki ponovno zaznali dim. Termovizijska kamera na dronu je pokazala veliko anomalijo, enako pa sta potrdila prva reševalca, ki sta se prebila na zahtevni teren, kjer je bilo pogorišče, in začela pripravljati teren za helikoptersko posredovanje.

×