Na geodetski upravi so ocenili vrednosti vseh devetih milijonov nepremičnin v državi. / Foto: Tina Dokl

Na geodetski upravi so ocenili vrednosti vseh devetih milijonov nepremičnin v državi. / Foto: Tina Dokl

Preverite cene nepremičnin

Lastniki lahko po novem dobijo podatke o posplošeni vrednosti nepremičnine, kot jo je na podlagi zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin pripisala geodetska uprava. Če podatki niso pravilni ali se s pripisano vrednostjo ne strinjajo, lahko podajo predloge sprememb.

Vrednost vseh nepremičnin pri nas je od leta 2017 do letos zrasla s 160 na 280 milijard evrov.

Ljubljana – Geodetska uprava je prejšnji teden objavila vrednosti vseh devetih milijonov nepremičnin v državi v postopku poskusnega izračuna posplošenih vrednosti. Modeli in poskusno izračunane vrednosti bodo javno razgrnjeni 45 dni, še do 25. novembra. V tem času bodo imeli lastniki nepremičnin možnost vpogleda v bazo poskusnega izračuna na spletnem portalu Prostor. Zanimanje ljudi za vpogled v izračune je bilo precejšnje, saj so na portalu v prvem dnevu našteli kar tristo tisoč obiskovalcev v desetih minutah.

Lastniki lahko v bazo že dostopajo s pomočjo naslova ali identifikacijske številke nepremičnine (parcele ali dela stavbe). Če lastnik ugotovi, da so podatki o nepremičnini v katastru nepremičnin napačni, lahko sproži postopek urejanja podatkov o nepremičninah v skladu zakonom. V primeru, da so podatki sicer pravilni in ustrezajo dejanskemu stanju, a lastnik kljub temu meni, da je izračunana vrednost nepremičnine nepravilna, pa lahko z obrazcem poda predlog spremembe modela vrednotenja. Predloge sprememb vrednostnih con in vrednostnih ravni pošlje na občino, v kateri je nepremičnina, predloge sprememb novih modelov pa na geodetsko upravo.

Vseh devet milijonov nepremičnin so razdelili v 17 skupin glede na njihovo najpogostejšo rabo. Na podlagi cen, modelov vrednotenja in podatkov o nepremičnini, so ocenili njihove posplošeno vrednosti.

Modeli vrednotenja in izračunane vrednosti v postopku poskusnega izračuna odražajo stanje trga nepremičnin na dan 1. januarja letos ter stanje podatkov o nepremičninah v katastru nepremičnin na dan 10. junija letos.

Po 45-dnevnem poskusnem obdobju in pregledu vseh pripomb na modele vrednotenja bo geodetska uprava popravljene modele poslala vladi v sprejem. Po vladni potrditvi, ki bo predvidoma spomladi prihodnje leto, bodo vsem nepremičninam izračunali popravljene vrednosti, ki bodo javno dostopne v evidenci vrednotenja.

Kako so oblikovali modele

Tržne cene nepremičnin so v zadnjih letih skokovito rasle. Po podatkih geodetske uprave so se v zadnjih desetih letih cene stanovanj povečale kar za sto odstotkov, rast cen stavbnih zemljišč in hiš pa je znašala 77 oz. 70 odstotkov.

Zaradi dviga tržnih cen so rasle tudi posplošene vrednosti. Kot pravijo na geodetski upravi, so na podlagi podatkov o cenah nepremičnin in značilnostih obnašanja različnih vrst nepremičnin na trgu, oblikovali 17 modelov vrednotenja. Vseh devet milijonov nepremičnin so razdelili v 17 skupin glede na njihovo najpogostejšo rabo. Na podlagi cen, modelov vrednotenja in podatkov o nepremičnini, ki se vodijo v katastru nepremičnin, so tako ocenili posplošeno vrednost vsake posamezne nepremičnine.

Vrednost vseh nepremičnin pri nas je od leta 2017 do letos zrasla s 160 na 280 milijard evrov. Izrazito na ceno nepremičnine vpliva lokacija. Cene v mestih so tako višje kot na podeželju, kar je razvidno tudi iz zemljevidov, ki jih je objavila geodetska uprava.