Festival medu in Dan medu v kulinariki 2024 / Foto: Tina Dokl

Na stojnicah so se predstavili čebelarji in ponudniki medenih izdelkov. / Foto: Tina Dokl

Pridelali več medu kot lani

Ob prehodu iz poletja v jesen Čebelarski center Gorenjske že tradicionalno gosti Dan medu v kulinariki in Festival medu, ki ponuja pester program za vse generacije. Podelili so tudi priznanja 5. Slovenskega senzoričnega ocenjevanja medu na Gorenjskem.

Lesce – Sobotni dogodek v Čebelarskem centru Gorenjske v Lescah je bil v znamenju medu. Ta naravni čudež je prepletel vse dejavnosti, ki so se skozi dan zvrstile na tržnici in spremljevalnih dogodkih. Na stojnicah so se predstavili čebelarji in ponudniki izdelkov. Obiskovalci so lahko spoznavali bogastvo čebeljih produktov, si ogledali čebelnjak ter postopek izdelave sveč iz voska na srednjeveški način. Za tiste, ki so želeli izvedeti več, so potekala zanimiva predavanja na temo medu in njegovih blagodejnih učinkov. Otroke so pritegnile ustvarjalne delavnice, medtem ko so odrasli lahko obiskali apiterapevtsko svetovalnico z Niko Pengal.

Poseben poudarek je bil namenjen degustaciji medenih dobrot in napitkov. Apiterapevtka Janja Likar je obiskovalcem razkrila recept in postopek priprave medenih lizik, superfinalistka MasterChefa Slovenija Anja Fir pa je na kulinarični delavnici ustvarila izbran meni jedi z medom. Dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica so tradicionalno postregli »šmoren«, dogodek pa je ob zaključku popestrila žonglerska skupina Čupakabra.

Zdravilni in pomirjujoči učinki

»Danes je edinstvena priložnost, da obiskovalci pobližje spoznajo delo čebelarjev in življenje čebel. Posebej zanimiva je izkušnja v čebelnjaku, kjer so prisotni posebni aerosoli. Vse, kar je povezano s čebelami, ima izjemno zdravilne in pomirjujoče učinke,« je pojasnila Špela Kalan, upravnica Čebelarskega centra Gorenjske, ki je dogodek pripravil v sodelovanju s Čebelarskima zvezama Gorenjske in Slovenije ter Čebelarskim društvom Radovljica. Festivala se je udeležil tudi predstavnik Čebelarske zveze Slovenije Marko Alauf, ki je poudaril izjemen pomen čebel in drugih opraševalcev v prehranski verigi. Opozoril je, da je kar od šestdeset do sedemdeset odstotkov hrane odvisne od opraševanja.

Senzorično ocenjevanje medu

V okviru festivala so podelili tudi priznanja 5. Slovenskega senzoričnega ocenjevanja medu na Gorenjskem, ki je potekalo pod okriljem Čebelarske zveze Gorenjske. »Letošnjega čebelarskega leta si čebelarji znova ne bomo zapomnili kot enega izmed boljših v zadnjem desetletju. Vseeno pa smo, vsaj statistično, letos pridelali več medu kot lani, je dejal podpredsednik Čebelarske zveze Gorenjske Erik Luznar.

Na ocenjevanju je letos sodelovalo 22 čebelarjev, prejeli pa so 33 vzorcev, in sicer 16 gozdnih, po štiri cvetlične in lipove, sedem kostanjevih, en akacijev in en smrekov med. »Najprej smo vse vzorce prelili v enake kozarčke in jih naključno oštevilčili. Nato je terenski svetovalec Tomaž Pintar vsem anonimnim vzorcem izmeril vsebnost vode in električno prevodnost. Ugotovili smo, da nekateri vzorci niso imeli pravilno označene vrste, zato smo jih prekvalificirali v ustrezno vrsto medu. Nazadnje pa se je zbrala še tričlanska senzorična komisija v sestavi Nataša Lilek, Eva Cukjati in Andreja Kandolf, ki je samostojno ocenila videz, vonj, okus, aromo in pravilnost vrste medu vsakega vzorca,« je pojasnil Luznar.

Slavilo Čebelarstvo Jelenc

Na podlagi zbranih točk so podelili sedem bronastih priznanj, 21 srebrnih in pet zlatih. Najboljši predstavniki posameznih vrst medu so prejeli naziv prvak vrste, in sicer v kategoriji gozdnega in kostanjevega medu. Najuspešnejši med prvaki pa je bil imenovan za šampiona letošnjega tekmovanja. Vse tri nazive si je prislužilo Čebelarstvo Jelenc s Šenturške Gore oziroma mladi čebelar Dominik Jelenc, ki se s čebelarstvom ukvarja že deset let, to obrt pa je podedoval po svojem očetu.

»Čebelarjem letošnje razmere znova niso bile naklonjene, zato je bilo bistveno več dela. Čebele smo morali prevažati po različnih koncih Slovenije in jih skrbno pripraviti na medenje, ki je letos trajalo le 14 dni. Čebelarstvo je zahtevno, saj je vsaka letina in sezona drugačna, a bolje, kot se prilagodiš, lažje je,« je povedal Jelenc.