Fotografija je simbolična. / Foto: Tina Dokl, arhiv Gorenjskega glasa

Fotografija je simbolična. / Foto: Tina Dokl, arhiv Gorenjskega glasa

Prihajajo novosti pri obračunavanju omrežnine

Po večkratnih zamikih 1. oktobra v veljavo stopa nov, kompleksnejši sistem obračunavanja omrežnine. V sredo so slovenska gospodinjstva v nabiralnike dobila tudi brošuro s ključnimi informacijami.

Kranj – Novi način obračunavanja električne energije je v preteklosti vzbudil precej zanimanja javnosti in tudi skrbi, da bo električna energija odslej dražja, način obračunavanja pa kompleksnejši.

Kdor porabi manj, bo tudi plačal manj

Na Agenciji za energijo, kjer so pripravili brošuro Omrežje zelene prihodnosti, ki so jo v sredo prejela slovenska gospodinjstva, mirijo, da novi sistem zagotavlja pravičnejšo razdelitev stroškov med vse uporabnike. »Tisti, ki omrežje manj uporabljajo, bodo tudi plačevali manj,« poudarjajo. Hkrati novi sistem spodbuja porabo v obdobjih, ko je omrežje manj obremenjeno, in tudi hitrejše vključevanje obnovljivih virov energije, toplotnih črpalk in električnih polnilnic v sistem.

Po novem bo obračunavanje razdeljeno na skupno pet časovnih blokov. Višja sezona bo veljala novembra, decembra, januarja in februarja, nižja pa v preostalih mesecih. Prav tako bo obračunavanje različno glede na to, ali bo šlo za delovni ali dela prost dan, vsak posamezen dan pa bo razdeljen na tri časovne bloke. Najdražji bo časovni blok 1, ki se bo pojavil le pozimi, najcenejši pa časovni blok 5, ki bo veljaven le poleti.

Vzemite si čas

Obračunska moč bo po novem določena glede na dejansko porabo, elektrooperater pa bo glede na preteklo porabo določil dogovorjeno moč, ki jo bo lahko uporabnik zvišal ali znižal. A v agenciji svarijo pred prenaglimi odločitvami. »Na nov obračun omrežnine prehajamo postopoma. Za gospodinjske in male poslovne odjemalce bo namreč veljalo prehodno obdobje, ki bo trajalo dve leti,« poudarjajo na agenciji in svetujejo, da v prehodnem obdobju, torej od 1. oktobra letos do 30. septembra 2026, uporabniki dogovorjene moči ne spreminjajo, saj morebitna presežna moč ne bo obračunana. »Vzemite si čas, da novi sistem spoznate in se prepričate, da se vam ob nespremenjenih navadah povišanja stroškov ni treba bati,« pravijo in dodajajo, da bo v tem primeru elektrooperater na računih obveščal, ali je uporabnik morda presegel dogovorjeno moč in koliko bi za to moral dodatno plačati.

V javnosti sicer kroži več simulacij primerjav stroškov različnih gospodinjstev. Zakrožili so tudi očitki, da bodo po novem najbolj kaznovani tisti, ki so s postavitvijo sončne elektrarne, ogrevanjem s toplotno črpalko in morda tudi nakupom električnega vozila ravnali najbolj v skladu z zelenim prehodom, a kot so tudi v preteklosti poudarili na agenciji, s prehodom na novi sistem spodbujajo skrbnejšo rabo energije, tudi tovrstni odjemalci pa lahko s pametnim ravnanjem zmanjšajo račune. Vsako posamezno gospodinjstvo pa si lahko višino zneska na položnici izračuna tudi samo. Pogoj je, da ima vgrajen števec s 15-minutnim odčitavanjem in se prijavi v aplikacijo Agencije za energijo mojelektro.si, vnese podatke in sledi navodilom.