srečanje prvi posredovalci Planica 2024 / Foto: Iza Košir

Prikazna vaja posredovaja v nesreči na ziplinu / Foto: Iza Košir

Prvi posredovalci v Planici

Planica je v soboto gostila sedmo srečanje prvih posredovalcev, ki je namenjeno predvsem njihovemu izobraževanju, so se pa tudi pomerili na tekmovanju ekip in družili.

Planica – Prvih šest srečanj prvih posredovalcev je slovensko Društvo prvih posredovalcev, ki od leta 2018 skrbi za promocijo tega plemenitega poslanstva in izobraževanje prvih posredovalcev, organiziralo v prelepem ambientu Preddvora in Jezerskega, letos pa so srečanje organizirali v prav tako prekrasni Planici, kjer so se zbrali minulo soboto. »Letos smo prejeli ponudbo, da srečanje organiziramo v Planici, in smo se odločili, da je znova čas za menjavo lokacije. Tukaj se počutimo izvrstno, na roko nam gre sončno vreme, tako da so udeležene ekipe navdušene. Na razpolago imamo tudi večjo površino, zato smo v tekmovalnem delu današnjega dogodka lahko pripravili še bolj raznolike scenarije,« je povedal Dejan Rogelj, predsednik Društva prvih posredovalcev.

Kdo so prvi posredovalci

Prvi posredovalec je posameznik, ki praviloma nima zdravstvene izobrazbe in se odzove na poziv dispečerske službe zdravstva ter pride na kraj dogodka z namenom izvajanja ukrepov za ohranitev življenja. Njihova vloga pri pomoči prebivalcem v nujnih zdravstvenih stanjih je še posebno pomembna v bolj oddaljenih okoljih, kjer je dostopni čas reševalnih vozil daljši, seveda pa tudi v mestih. »Število prvih posredovalcev se giblje okoli deset tisoč, vsako leto pridejo novi, starejši pa počasi prenehajo. Licenco je treba namreč obnavljati vsako leto in za nekatere je to prenaporno. Vendarle gre za prostovoljce, ki so prvi posredovalci poleg vseh drugih službenih in vsakodnevnih obveznosti. Še vedno pa velja, da večina prvih posredovalcev prihaja iz gasilskih vrst, vedno več jih je tudi iz Civilne zaščite in Rdečega križa,« je povedal Rogelj, sicer reševalec ter ustanovitelj in gonilna sila Društva prvih posredovalcev in letnih srečanj.

Zanimanje vedno večje

Zanimanje med prvimi posredovalci za udeležbo na zdaj že tradicionalnem letnem srečanju iz leta v leto raste. »Prijavlja se vedno več ekip, tako da smo že drugo leto zapored zaradi organizacijskih razlogov morali izvesti javen žreb, ki je določil, katere ekipe se srečanja lahko udeležijo. Letos se je tako prijavilo več kot trideset ekip, med katerimi smo jih izžrebali dvajset. Na srečanje jih je sicer prispelo 19, saj je ena ekipa zaradi nesreče prihod odpovedala,« je pojasnil Rogelj, ki se je ob tej priložnosti zahvalil tudi vsem donatorjem, ki zvesto podpirajo njihovo dejavnost.

Prvi posredovalec je posameznik, ki praviloma nima zdravstvene izobrazbe in se odzove na poziv dispečerske službe zdravstva ter pride na kraj dogodka z namenom izvajanja ukrepov za ohranitev življenja.

Namen srečanja prvih posredovalcev ostaja v prvi vrsti izobraževalne narave in predstavitev poslanstva prvih posredovalcev obiskovalcem prireditve, je poudaril sogovornik. »Ob tem pa se lahko obiskovalci tudi sami kaj novega naučijo. Imajo možnost učenja temeljnih postopkov oživljanja, zaustavljanja krvavitev, odstranjevanja tujka v dihalih, ukrepanja ob anafilaktičnih reakcijah, lahko vidijo reševalno, gasilsko in policijsko vozilo, vsakič pripravimo tudi prikazno vajo, da vidijo, kako profesionalci ukrepajo v primeru nesreče. Letos smo prikazali reševanje v primeru nesreče med spustom po jeklenici.«

Ekipe tudi tekmovale

Kot vsakič doslej so ekipe prvih posredovalcev tudi v Planici preverile svojo usposobljenost na tekmovanju. »Ugotavljam, da je kljub naši želji, da osnovni namen srečanja ostane izobraževanje, iz leta v leto tekmovalnost ekip večja. Kar pa niti ni tako slabo, saj če ekipe doma veliko vadijo za tekmovanje, potem vadijo tudi za realne situacije. Vaja pač dela mojstra. Na samem tekmovanju pa ne nazadnje lahko tudi ugotovijo, na katerih področjih je njihovo znanje šibkejše. Pri tem jim z nasveti ob zaključku vsakega scenarija pomagajo naši inštruktorji, ki pa ne iščejo samo napak, ampak ekipe tudi pohvalijo, ko kaj dobro naredijo,« je povedal Rogelj.

Za tekmovalni del so pripravili deset scenarijev, poleg tega so morale sodelujoče ekipe odgovarjati še na teoretična vprašanja. Na desetih točkah so tako med drugim morale oskrbeti opečeno osebo, skakalko z odprtim zlomom in hudo krvavitvijo, vinjene in zadrogirane udeležence raverske zabave, otroka s tujkom v dihalih, anafilaktično reakcijo po piku ose dveh pohodnikov, nesrečo na snegu z ratrakom ... »Izkoristili smo snežni tunel v Planici in prvič doslej naredili scenarij tudi z nesrečo na snegu, saj so prvi posredovalci lahko aktivirani tudi pozimi in morajo znati posredovati tudi v zimskih razmerah,« je še povedal Rogelj. V Planici so najboljšo usposobljenost pokazali člani ekipe prvih posredovalcev iz Kopra, na zmagovalni oder so se povzpeli še prvi posredovalci iz Rač in Tunjic.

Pozitivna izkušnja

Srečanja se je znova udeležila tudi ekipa prvih posredovalcev iz Gasilko reševalne službe Kranj. Nejc, Jaka in Žan so nam povedali, da se v Planici počutijo izvrstno. »Na tekmovanju pa smo morali uporabiti vse svoje znanje prvih posredovalcev. Tekmovanje je zahtevno, ker vendarle ne gre za realne situacije, točke so igrane in hitreje na kaj pozabiš kot v realni nesreči. Poklicne izkušnje so nam prišle prav, saj se gasilci pri delu srečujemo z zelo različnimi nesrečami. Morda je naša prednost pred drugimi ekipami prvih posredovalcev v tem, da imamo gasilci že 'v krvi', da smo bolj pozorni na varnost, tako da lahko hitreje kot reševalci in zdravniki predvidimo kakšno potencialno nevarnost in jo že vnaprej, torej preventivno odstranimo.«

Gregor, Luka in Blaž iz ekipe PGD Videm - Dobrepolje pa so nam dejali, da so tovrstna srečanja zelo koristna. »Za nas je to zelo pozitivna izkušnja. Veliko smo se naučili, kakšne stvari smo morali narediti drugače, kot smo vadili doma. Za prve posredovalce se nismo odločili le zato, ker smo gasilci, ampak ker nam to znanje pomaga tudi v vsakdanjem življenju. Nesreča, zdravstveni zaplet se lahko zgodi kjer koli, zato je znanje temeljnih postopkov oživljanja in drugih ukrepov za ohranitev življenja več kot dobrodošlo.«