odprtje otvoritev nova osnovna šola OŠ Fran Albreht Kamnik učenci osnovnošolci učenje / Foto: Gorazd Kavčič

Otvoritveni trak so skupaj z učenci prerezali ravnateljica Monika Glücks Donko, župan Matej Slapar in vodja projekta gradnje Bogdan Pogačar. / Foto: Gorazd Kavčič

Prvi šolski dan v novi šoli

Prvi šolski dan je bil za učence Osnovne šole Frana Albrehta prav poseben, saj so prvič prestopili prag nove šolske zgradbe, ki po besedah pristojnih predstavlja nove standarde v slovenskem šolstvu.

Kamnik – Nova šola, o kateri so v Kamniku začeli razmišljati pred skoraj dvajsetimi leti, prvo arhitekturno zasnovo pa so dobili leta 2007, je bila pred nedavnim dokončana, včeraj, na prvi šolski dan, pa je že sprejela učence. Investicija je občino stala 18,8 milijona evrov, od tega je 2,35 milijona evrov prispevalo ministrstvo za šolstvo.

Objekt se razteza na dobrih osem tisoč kvadratnih metrih bruto uporabne površine, ima 32 učilnic z najmodernejšo informacijsko-komunikacijsko opremo in sodobnim pohištvom ter 18 kabineti in drugimi tehničnimi in upravnimi prostori.

Investicija je občino stala 18,8 milijona evrov, od tega je 2,35 milijona evrov prispevalo ministrstvo za šolstvo.

Prehojeno pot do nove šole je podrobneje orisal kamniški župan Matej Slapar, ki je prepričan, da je objekt najsodobnejši v državi ter narekuje najnaprednejše standarde razvoja in hkrati učencem in učiteljem ponuja odlične pogoje za delo. »Po dolgih letih debat in razmišljanj smo končno prišli do cilja – nove, moderne in izjemne šole,« je med drugim dejal Slapar in dodal: »Otroci bodo imeli tukaj najboljše pogoje za razvoj svojih talentov in rast v spodbudnem okolju.«

»Presrečni in veseli smo, da danes vstopamo v novo šolsko stavbo, ki s svojo arhitekturno zasnovo in opremo omogoča sodobno tako skupinsko kot tudi individualno delo z učenci in s tem najboljše pogoje za njihov razvoj,« je dodala ravnateljica Monika Glücks Donko.

Šolo skupaj s podružničnimi enotami obiskuje 777 otrok, zaposluje pa 118 učiteljev in drugega osebja. V novi zgradbi znanje pridobiva 534 učencev, med katerimi je 38 prvošolcev, na celotni šoli pa je šolski prag prvič prestopilo 86 učencev prvega razreda.

Zgodovina šole sega v leto 2007, ko je bil izveden arhitekturni natečaj za zasnovo območja, po večkratnih spremembah projekta pa je bila leta 2018 sprejeta odločitev, da Kamnik vendarle dobi nov šolski objekt, ki ga je zgradila družba Kolektor Koling. »Gradnja je bila dokončana v slabih treh letih, kar nam je uspelo kljub vsem vmesnim izzivom, od pandemije covida-19 do podražitev materialov zaradi vojne v Ukrajini in drugih težav na globalnih trgih,« je povedal Slapar.

Potek gradnje in šolski objekt je podrobneje predstavil vodja gradbenega odbora Bogdan Pogačar. Šola je sestavljena iz treh lamel, ki v tlorisu tvorijo črko U. Zasnova šole je bila kompleksna zaradi različnih konstrukcijskih elementov, saj so za glavne materiale uporabili armiran beton, jeklo in les. Šolo sestavlja 250 ton jekla za nosilno konstrukcijo, pet tisoč kubičnih metrov betona in 550 tisoč kilogramov armature.

V notranjosti prevladuje les

Vse tri lamele so vertikalno povezane tudi z dvigalom, zasnova šole pa je prilagojena pouku gibalno oviranih. Pečat notranjosti šole daje les, kar ustvarja prijetno okolje za bivanje in učenje.

»Les smo izbrali zato, ker 58 odstotkov Slovenije pokrivajo gozdovi, bogato zgodovino lesne industrije pa ima tudi Kamnik,« je o odločitvi povedal Pogačar in dodal, da je mehkoba notranjih prostorov, ki jo ustvarja les, v kontrastu s trdnim kamnitim in betonskim videzom zunanjosti šole.

Poseben pečat šoli dajejo lesene amfiteatralne stopnice v glavni avli, ki nudi prostor za druženje in organizacijo prireditev. Šola je opremljena tudi z zakloniščem za petsto oseb, ki bo sicer po izgradnji nove športne dvorane služilo kot garderoba. Zunanje površine pa obsegajo pešpoti, zelenice in površine za javna in šolska igrala. Na voljo je tudi 78 parkirnih mest. Dodatna bodo zagotovljena po tem, ko bodo uredili tudi druge površine na območju obeh šol, Frana Albrehta in Toma Brejca.

Dela še niso zaključena

Dela na tem območju namreč še niso zaključena. Že pred novim letom bodo podrli staro šolsko zgradbo Osnovne šole Frana Albrehta. Sledila bo ureditev zunanjih površin z igrišči in tekalno stezo, v prihodnje pa načrtujejo tudi gradnjo nove, modernejše športne dvorane, ki bo stala na mestu sedanje, tik ob novi šoli.