Karitas, delitev hrane / Foto: Arhiv Karitas

Razdelili slabih trinajst milijonov

Karitas je doslej razdelila 12,7 milijona evrov pomoči gospodinjstvom, prizadetim ob poplavah in drugih nesrečah, ki so jih povzročile obilne padavine lanskega avgusta.

Od avgusta lani do konca junija letos je dvanajst strokovnjakov opravilo 2788 ur razbremenilnih pogovorov na terenu. Doslej so obiskali 740 gospodinjstev.

Ljubljana – Večino sredstev, 11,5 milijona evrov, je Karitas razdelila v obliki finančnih sredstev ali plačil predračunov gospodinjstvom za obnovo. Preostali del pa je bil namenjen razvlažilnikom, bonom za trgovske centre, opremi, hrani, šolskim potrebščinam in drugim najnujnejšim pripomočkom v materialni obliki. Večjo finančno pomoč je prejelo šest tisoč gospodinjstev, v različnih oblikah pa se je njihova pomoč dotaknila več kot devet tisoč prizadetih gospodinjstev. »V letošnjem letu pomoč nudimo večinoma v okviru mednarodnih projektov za plačilo predračunov gospodinjstvom za obnovo in za psihosocialno pomoč, in sicer v predvideni skupni višini milijon evrov,« so pojasnili na Slovenski karitas.

Na terenu je Karitas izvajala tudi psihosocialno svetovanje in spremljanje oškodovanih oseb. Od avgusta lani do konca junija letos je 12 strokovnjakov opravilo 2.788 ur razbremenilnih pogovorov na terenu. Doslej so obiskali 740 gospodinjstev. »Psihosocialno pomoč nadaljujemo, saj strah in negotovost pri ljudeh ostajata,« so poudarili.

Pri lajšanju stisk in laičnih razbremenilnih pogovorih ter dodatnih obiskih večine gospodinjstev, zbiranju prošenj in razdeljevanju prve pomoči v obliki bonov je bilo vključenih več kot 1.740 rednih prostovoljcev Karitas. Skupaj so opravili 25.427 ur prostovoljnega dela. Poleg tega je na pomoč priskočilo več kot 3.000 prostovoljcev iz YoungCaritas (Karitas mladih v Sloveniji).

Slovenska karitas nadaljuje zbiranje finančnih sredstev na svojem transakcijskem računu (TRR: SI56 0214 0001 5556 761, koda namena: CHAR, namen: Pomoč neurja, sklic: SI00 624). Prispevate lahko tudi s poslanim SMS-sporočilom KARITAS5 ali KARITAS10 na 1919.

×