Udar strele na malem Triglavu TNP reševanje tiskovna konferenca poškodovani reševalna akcija GRS Policijska enota in Slovenska vojska / Foto: Gorazd Kavčič

S helikopterjem v gore po poškodovane, onemogle ...

»Število reševanj v gorah se kljub opozorilom ne zmanjšuje,« opozarjajo na policiji. Njihov helikopter je po zadnjih podatkih v treh dneh opravil kar štirinajst reševanj. Gorski reševalci so pomagali poškodovanim, zaplezanim, onemoglim in obolelim planincem.

Kranj – Kar štirinajstkrat se je letalska policijska enota z dežurno ekipo Gorske reševalne zveze Slovenije od petka do nedelje odpravila v gore na pomoč planincem, ki so se iz različnih razlogov znašli v težavah. »Opozarjamo na nevarne razmere v gorah in pozivamo k večji previdnosti in odgovornosti,« so v Policijski upravi Ljubljana ponovili že dobro znano opozorilo.

V petek so pri Bivaku pod Skuto s helikopterjem poskušali pomagati psu, ki je bil življenjsko ogrožen. »Kljub hitri pomoči in podanim navodilom veterinarja je pes poginil. Okoliščine kažejo na toplotni udar, možen je tudi ugriz kače,« so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. Isti dan so poleteli še na Planiko zaradi prijave bolezenskega stanja pri pohodnici in na Golarjevo peč zaradi izgubljenih pohodnikov.

V soboto je bilo helikopterskih reševanj šest. V Triglavski severni steni in Prisojniku sta se zaradi padca s stene pri alpinističnem vzponu poškodovala alpinista. Na Raduhi in Ojstrici sta se poškodovala pohodnika, na Rjavini in Begunjščici pa je policijski helikopter z dežurno ekipo reševal onemogle pohodnike. Nekaj po 7. uri je 30-letni pohodnik med hojo proti Triglavu zdrsnil, padel in se poškodoval. Okoli 17. ure se je alpinistu-plezalcu na območju Prisojnika v navezi odlomil oprimek zaradi odloma skale in je omahnil 30 metrov proti varovališču. Med padanjem je iz stene zaradi silovitosti padca iztrgal več varoval, pri tem padel celo mimo soplezalca ter obvisel na vrvi. Padanje je ustavil soplezalec, ki ga je na vrvi zadržal pod sabo.

V nedeljo je dežurna ekipa z Brnika s policijskim helikopterjem pri Koči pri Triglavskih jezerih pomagala oboleli osebi, na Strugi zaplezanemu in onemoglemu pohodniku, na Begunjščici pa planincu, ki se je poškodoval pri padcu. Poleteli so tudi k Domu Planika pod Triglavom po obolelega pohodnika, ki ni mogel nadaljevati sestopa, iz stene pod Požgano Mlinarico pa so rešili zaplezana pohodnika.

»Da se nekdo izgubi, je onemogel, izčrpan ali pa ga je strah, pomeni, da se ni pripravil na turo, je ni načrtoval in je nikakor ni prilagodil svojim psihofizičnim sposobnostim. Tako kot pri vseh stvareh, ki se jih učimo, je tudi za gore potrebna postopnost. Začnemo s preprostimi turami, težavnost pa postopoma stopnjujemo in nabiramo kondicijo. Upoštevajte tudi vreme. Vroče je, možni so hitri vremenski preobrati. Bodite opremljeni, v gore hodite zgodaj, vsaj v dvoje, in turo prilagajajte dejavnikom na poti. Če imate s sabo otroke in živali, turo obvezno prilagajajte njim in zmanjšujte tveganje za nesreče ter ogrožajoča stanja,« po napornem koncu tedna za gorske reševalce in posadko helikopterja letalske policijske enote sporočajo s policije.

×