Sezona novih strank

Napoveduje se sezona ustanavljanja novih strank. Do konca leta jih bodo ustanovili – tako napovedujejo – zdaj že nekdanji član največje opozicijske stranke SDS Anže Logar, aktualni predsednik državnega sveta Marko Lotrič in dolgoletni predsednik DeSUS ter bivši minister Karl Erjavec.

Logar je ustanovitev nove stranke – kar se je sicer že dlje časa pričakovalo – napovedal minuli četrtek, potem ko je izstopil iz SDS, v kateri je deloval 25 let. Ni še povsem jasno, kaj bo skupaj s somišljenikoma Evo Irgl in Dejanom Kalohom, ki tako kot Logar spomladi nista podpisala izjave o zvestobi SDS do konca mandata in so jih zato v poslanski skupini vse tri postavili »na hladno«, storil glede poslanskega mandata. Prvak stranke Janez Janša ga je sicer že pozval, naj ga vrne, sam pa je v četrtek le napovedal, da bo stranko ustanovil do konca leta, do tedaj pa bo v državnem zboru deloval kot nepovezan poslanec.

Tudi predsednik državnega zbora in ustanovitelj zelo uspešnega podjetja Lotrič Metrology Marko Lotrič je že pred meseci nakazal, da utegne ustanoviti lastno stranko, ki bo – skladno z njegovim pedigrejem – imela podjetniški predznak. V njegovi iniciativi, katere del naj bi bili po poročanju nekaterih medijev tudi državni svetnik in žirovniški župan Leopold Pogačar, podjetnika Igor Akrapovič in Marko Lukić ter sekretarka državnega sveta Monika Kirbiš Rojs, so dvesto podpisov, potrebnih za ustanovitev stranke, že začeli zbirati. Kdaj točno bo nova stranka zaživela, še ni znano, pričakuje pa se, da prav tako do konca leta.

V poslanske klopi pa si želi z ustanovitvijo svoje stranke na naslednjih volitvah vrniti tudi stari politični maček Karl Erjavec. Kot je dejal pred dnevi, bo z zbiranjem podpisov začel ta teden, stranko, v kateri bodo po njegovih besedah tudi ministri in državni sekretarji prejšnjih vlad, pa namerava ustanoviti v drugi polovici novembra.

Uspešnost napovedanih novih strank je seveda ta trenutek nemogoče napovedati. Iz zgodovine parlamentarizma v Sloveniji pa lahko razberemo, da nove stranke, pogosto sicer ustanovljene tik pred volitvami, vedno napovedujejo nov način političnega delovanja, kar vsega naveličane volivce praviloma tudi pritegne. Razberemo pa lahko tudi, da je nadaljnja parlamentarna uspešnost teh strank večinoma kratkega roka. Spomnimo se samo Jankovičeve Pozitivne Slovenije, Golobičevega Zaresa, Virantove Državljanske liste pa strank Mira Cerarja, Alenke Bratušek in Marjana Šarca ... Enako kot v športu, kjer je lažje priti na vrh, kot se na njem obdržati, namreč velja tudi v politiki – volivce je lažje privabiti kot obdržati.

×