NPZ nacionalni preizkus znanja šola gimnazija Kranj / Foto: Tina Dokl

Šole bodo spet oživele

Danes se začenja novo šolsko leto za skoraj 193 tisoč učencev, od katerih jih bo okoli 20 tisoč prvič prestopilo šolski prag. V srednješolskem izobraževanju bo okoli 84 tisoč dijakov, kar je približno tri tisoč več kot v iztekajočem se šolskem letu.

V gorenjskih osnovnih šolah se bo po počitnicah danes znova začel pouk za 19.954 učencev, od tega jih bo 2084 prvič prestopilo šolski prag. V srednješolsko izobraževanje bo na Gorenjskem po pričakovanjih vključenih dobrih osem tisoč dijakov, od tega 2600 dijakov v začetnih letnikih, so sporočili z ministrstva za vzgojo in izobraževanje. »Natančnih podatkov za posamezne šole, programe in letnike še nimamo, saj na šolah še poteka obdobje popravnih izpitov v drugem roku ter nato tudi jesenski rok splošne in poklicne mature; do začetka novega šolskega leta se lahko kandidati še vpisujejo na prosta mesta, prav tako lahko še pride do prepisov dijakov med programi, v septembru pa poteka še vpis v programe poklicnih tečajev in maturitetnega tečaja.«

Po podatkih, ki so jih na ministrstvu zbrali do torka, je v programe nižjega poklicnega, srednjega poklicnega, srednjega strokovnega in gimnazijskega izobraževanja na Gorenjskem vpisanih 2396 novincev, poleg tega pa še 195 dijakov v začetni letnik programov poklicno-tehniškega izobraževanja. V slednje programe se lahko vpišejo dijaki, ki so predhodno že zaključili ustrezen triletni program srednjega poklicnega izobraževanja in želijo pridobiti višjo stopnjo izobrazbe. »V te številke novincev so vključeni tudi že nekateri ponavljavci, dijaki preusmerjenci, ki so se s prihodnjim šolskim letom ponovno vpisali v začetni letnik, vendar v drug program, dijaki oziroma kandidati, ki so se predhodno šolali v tujini, in podobno.« Na Gorenjskem so za prihodnje šolsko leto razmestili tri nove srednješolske izobraževalne programe, in sicer programa pomočnik v biotehniki in oskrbi ter farmacevtski tehnik na Srednji gostinski in turistični šoli Radovljica ter program tehniška gimnazija na Šolskem centru Škofja Loka. »Skupno je bilo za vse novince na Gorenjskem na voljo 2706 prostih mest, kar je 34 več kot leto prej,« so še pojasnili na ministrstvu in dodali, da je v tem šolskem letu na Gorenjskem osnovno šolo zaključevalo 2162 devetošolcev, kar je 26 učencev manj kot lansko šolsko leto.

Ta čas poteka obširna prenova kurikuluma za vrtce ter učnih načrtov in katalogov znanj. Tako je v postopku prenove 225 dokumentov, v kar je vključenih več kot 900 strokovnjakov z vseh ravni izobraževanja, od tega 550 učiteljev in vzgojiteljev ter 230 profesorjev fakultet, ki izvajajo pedagoške programe. V zadnjih dneh počitnic je zavod za šolstvo novosti v osnutkih učnih načrtov predstavil v okviru študijskih skupin, za katere se je po podatkih zavoda prijavilo več kot 15.600 učiteljev.

×