Spletno nasilje

V šole se je včeraj spet vrnil običajni vrvež. Po dobrih dveh mesecih poletnih počitnic se otroci spet videvajo s svojimi dosedanjimi sošolci in se spoznavajo z novimi. Veliko novega si imajo povedati in vsaj prvi šolski dnevi prinašajo mnogo pozitivnega vznemirjenja. A ko se bo življenje v šolah postopoma vrnilo v ustaljene tirnice, bodo za nekatere učence nastopili tudi neprijetni trenutki. Navade so se spremenile, mladi precej več časa kot njihovi starši preživijo v virtualnem svetu, na družbenih omrežjih, zato tudi nastale spore pogosteje kot mi rešujejo v vzporednem digitalnem svetu, in ne osebno. Tam pa je lahko tudi zelo kruto.

Sovražni govor in druge oblike nasilja med mladimi se namreč vse bolj selijo na splet, kar je pokazala tudi zadnja raziskava Safe.si, spletne točke za ozaveščanje o varni uporabi interneta. Rezultate letošnje raziskave so primerjali z rezultati podobne raziskave izpred šestih let in ugotovili, da se izvajanje nasilja po spletu vse bolj širi med mlajše najstnike. Med drugim je pokazala, da je več kot šest od desetih dijakinj in osnovnošolk ter vsak drugi dijak in osnovnošolec že doživel spletno nasilje. Torej več kot polovica učenk in učencev v vsakem razredu, če nekoliko posplošimo.

Kar še bolj skrbi, je dejstvo, da mladi mnogo spletnega nasilja niti več ne dojemajo kot nasilje, temveč kot običajen, celo dopusten način spletne komunikacije. Na to so opozorili tudi spomladi na okrogli mizi o medvrstniškem nasilju na spletu, ki je potekala v Kranju. »Spletnega nasilja niti ne opazimo, to je postalo že tako normalno, da ga otroci niti ne prijavljajo,« je tedaj opozorila Urška Repar Justin, direktorica Centra za socialno delo Gorenjska. Še več. Val Stankovič Pangerc iz Dijaške organizacije Slovenije je navedel: »Spletno nasilje je tako zelo normalno, da se ga v največji meri sploh ne zavedamo. Nasilje na spletu je za večino mladih komunikacija na spletu, ne nasilje. To je kultura pogovarjanja, tudi ko se pišejo komentarji, kot je 'Ogaben si, ubij se!'« Prejemanje takšnih komentarjev na svoje objave na spletu, ki za nameček dosežejo širok krog občinstva, je za vsakogar, še posebno pa za mlade, grozen pritisk, ki lahko povzroča hude stiske, vpliva na slabo samopodobo odraščajoče osebe ...

Nasilja v virtualnem svetu – in tudi sicer – se ne da v celoti preprečiti. Zato je bistveno, da svoje otroke naučimo, kaj naj storijo, ko doživijo stisko zaradi spletnega nasilja. Da so lahko z nami odkriti in jih ne bomo obsojali za napake, storjene v digitalnem svetu. Da jih bomo razumeli, podpirali in jim pomagali. Če nam spodleti na tem izpitu, bodo stiske naših otrok še večje, zanje pa niti vedeli ne bomo.

×