slika Svete Marjete Korte / Foto: Ivka Sodnik

Šport, glasba, ustvarjalnost in jezik

Slovenske organizacije na Koroškem so tudi letos poskrbele, da mladež lahko poleg kopanja in poležavanja uživa tudi v športu, glasbi, ustvarjalnosti in utrjevanju znanja slovenščine. Večina teh priložnosti je že tradicionalnih in vselej dobro obiskanih.

V Mladinskem centru na Rebrci, ki ga je ustanovil legendarni kapelški župnik Polde Zunder, se je v ponedeljek, 22. julija, s prvo skupino otrok od šestega do dvanajstega leta starosti začel Teden mladih umetnikov. Druga skupina bo začela šestdnevno uživanje na Rebrci v ponedeljek, 29. julija. Na letošnjem Tednu, začetem leta 1979, bo sodelovalo nad 120 otrok, med katerimi so tudi nekateri mladi iz Slovenije. Po končanem Tednu mladih umetnikov se bo 11. avgusta začel na Rebrci še Športni kampus za mlade, stare med šest in trinajst let. Prvi del kampusa, kjer je namenjena velika pozornost tudi učenju in utrjevanju znanja slovenščine, bo med 5. in 9. avgustom v Mladinskem domu v Celovcu.

Konec julija in prvi del avgusta bodo šolarji napolnili tudi Dom Sodalitas v Tinjah. Od 28. julija do 2. avgusta bo v Domu Angleški teden, med 5. in 9. avgustom pa bosta pevska delavnica in Naravoslovni teden.

V Bistrici pri Pliberku bo tudi letos med 18. in 23. avgustom glasbena in pevska delavnica Sonus. Prva je bila organizirana leta 2006. Poudarek bo na komorni glasbi, ki jo bodo izvajale razne instrumentalne zasedbe.

Ljubitelji košarke in letos tudi nogometa, stari od šest do dvanajst let, so vabljeni na Koš kamp, ki bo med 16. in 20. avgustom v Mladinskem domu v Celovcu. V Šentjanžu v središču Centris pa se bo 29. julija začel tradicionalni teden športa in jezikov, ki bo trajal do 2. avgusta.

Darilo domači cerkvi

V nedeljo, 21. julija, na tretjo julijsko nedeljo, je bilo pri cerkvi svetega Križa v Kortah nad Železno Kaplo tradicionalno Korško žegnanje. Tudi tokrat se ga je udeležilo veliko ljudi iz Koroške in z gorenjske strani. Med mašo so blagoslovili vitraž svete Marjete in keramično stelo s krstilnim kamnom, na katerem je napisana zgodovina štirih domačij iz Kort: Karničarjeve oziroma Pristovnikove, Smrtnikove, Sternove, po domače Plesnikarjeve, in Hribarjeve, po domače Točajeve. Vitraž je izdelal domačin iz Plesnikarjeve rodbine Izidor Stern.

×