Občina Bled je pridobila sredstva za prenovo drsališča oz. hladilnega sistema Ledene dvorane. Naložba je ocenjena na skoraj 3,5 milijona evrov, odobrili pa so jim milijon evrov sofinanciranja. / Foto: Primož Pičulin

Sredstva za športne objekte tudi gorenjskim občinam

Ministrstvo, pristojno za šport, bo sofinanciralo tudi petnajst investicij v športno infrastrukturo na Gorenjskem. Skupaj so jim namenili nekaj več kot štiri milijone in pol evrov sofinanciranja.

Kranj – Potem ko je ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport v zadnjih dneh avgusta izdalo prvi paket s 67 pozitivnimi odločbami o sofinanciranju investicij v športno infrastrukturo, je po zagotovitvi dodatnih sredstev te dni izdalo še drugi paket z 41 odločbami o sofinanciranju. Skupaj so tako pozitivne odločbe doslej izdali za 108 od 180 prejetih vlog, občine pa so na podlagi javnega razpisa o sofinanciranju investicij v športno infrastrukturo v letu 2024 upravičene do sofinanciranja naložb v športne objekte in zunanje športne površine v skupni višini 36,7 milijona evrov. Dobrega 4,5 milijona evrov nepovratnih sredstev so odobrili za sofinanciranje petnajstih projektov v 12 gorenjskih občinah.

Za Ledeno dvorano na Bledu milijon evrov

Na Gorenjskem bo največja podprta naložba v Ledeno dvorano na Bledu. Občina Bled je pridobila največje možno sofinanciranje – milijon evrov, ki ga bo namenila za prenovo drsališča oz. hladilnega sistema Ledene dvorane, sicer pa je naložba po podatkih ministrstva vredna blizu 3,5 milijona evrov. »Nujno sanacijo potrebuje obstoječi hladilni sistem s komponentami, starimi med trideset in petdeset let. S celotno menjavo komponent se pričakuje podaljšanje življenjske dobe sistema za nadaljnjih petdeset let, za trideset odstotkov manjša poraba električne energije in petdeset odstotkov zmanjšana poraba energentov za ogrevanje objekta. Sanacija hladilnega sistema bo potekala postopoma med oktobrom 2024 in junijem 2025,« so razložili na Občini Bled.

Obnova bazena v Železnikih

Občina Železniki se bo s pomočjo odobrenih petsto tisoč evrov sofinanciranja lotila prenove 47 let starega plavalnega bazena. Vrednost prijavljene naložbe je po podatkih ministrstva 1,2 milijona evrov. Načrtujejo menjavo bazenske školjke, strojnice, na novo bodo zgradili manjši topli in otroški bazen ter prenovili kletne prostore. Obnovo naj bi začeli oktobra, končali pa naj bi jo v prvi polovici prihodnjega leta. Poleg tega so se v Železnikih razveselili še petdeset tisoč evrov sofinanciranja za grbinasti poligon v vrednosti 119 tisoč evrov, ki so ga v Športnem parku Dašnica zgradili to poletje.

Največje podprte naložbe na Gorenjskem so prenova Ledene dvorane na Bledu, plavalnega bazena v Železnikih in večnamenske ploščadi v Športnem parku Domžale, ureditev športne dvorane v Preddvoru, športno igrišče ob OŠ Preska, zunanje športne površine pri OŠ Frana Albrehta Kamnik ...

Tudi v občini Preddvor so se razveselili sofinanciranja dveh projektov. Pol milijona evrov so jim dodelili za projekt Športna dvorana – nakup opreme in projektna dokumentacija, pri čemer vrednost prijavljene naložbe po podatkih ministrstva znaša dobrega 1,4 milijona evrov. Naložbo nameravajo končati do konca letošnjega leta. Poleg tega so jim odobrili še sto tisoč evrov za Športni park Preddvor – 4. faza (vrednost prijavljene investicije je 282 tisoč evrov), ki naj bi jo prav tako končali do konca letošnjega leta.

Tudi za večnamensko ploščad v Domžalah

S pol milijona evrov so podprli tudi 1,7 milijona evrov vredno obnovo večnamenske ploščadi v Športnem parku Domžale. Tam po podatkih Občine Domžale že potekajo dela, vezana na prenovo večnamenske ploščadi oz. gradnjo nove montažne večnamenske športne dvorane. Z novo dvorano bodo zagotovili podlago za kotalkanje, nogomet, košarko, odbojko in badminton. Zaključek del je predviden konec novembra. Občini Domžale so odobrili še četrt milijona evrov za rekonstrukcijo rolkarskega parka, ocenjeno na 643 tisoč evrov.

Ministrstvo je po pol milijona evrov namenilo tudi Občini Kamnik za zunanje športne površine pri novozgrajeni Osnovni šoli Frana Albrehta in Občini Medvode za ureditev športnega igrišča ob Osnovni šoli Preska. Obe naložbi sta ocenjeni na okoli dva milijona evrov, sofinanciranje pa je predvideno v prihodnjem letu.

Podprli še druge projekte

Na Občini Cerklje so se razveselili četrt milijona evrov za osemsto tisoč evrov vreden projekt Igralne površine Nogometnega centra Velesovo. Po sto tisoč evrov sofinanciranja je ministrstvo odobrilo Občini Radovljica za Športno igrišče Begunje (vrednost prijavljene investicije je 429 tisoč evrov), Občini Šenčur za Športni park Hotemaže (425 tisoč evrov) in Občini Žiri za širitev javne športne infrastrukture na območju Športnorekreacijskega centra Pustotnik oz. ureditev grbinastega poligona in fitnesa na prostem (226 tisoč evrov). Po 50 tisoč evrov pa so odobrili Občini Škofja Loka za posodobitev oz. vzpostavitev zunanjih športnih površin ob Osnovni šoli Ivana Groharja (116 tisoč evrov) in Občini Žirovnica za naložbo Vzporedna infrastruktura v skakalnem centru Glenca – Faza 1 (103 tisoč evrov).

Ministrstvo je sicer v skladu z razpisom vloge za sofinanciranje zbiralo v dveh sklopih. Za sklop 1 (športni objekti), kjer je bilo na voljo 24 milijonov evrov, so pozitivne odločbe izdali za 31 od 82 prijavljenih projektov. Za sklop 2 (zunanje športne površine), kjer je bilo na voljo 12,7 milijona evrov, pa so sofinanciranje odobrili za 77 od 98 prijavljenih projektov. S tem so podprli vse prijavljene projekte, ki so ustrezali pogojem javnega razpisa iz sklopa 2. Preostala sredstva po izdaji pozitivnih odločb za sklop 2 je strokovna komisija za izbor sofinanciranja investicij v športno infrastrukturo v letu 2024 prenesla na sklop 1.

×