Odziv ustvarjalcev, starejših od 65 let, na letošnji natečaj je bil nad pričakovanji. / Foto: Peter Šalamon

Odziv ustvarjalcev, starejših od 65 let, na letošnji natečaj je bil nad pričakovanji. / Foto: Peter Šalamon

Starejši so tudi ustvarjalni

Odziv na letošnji natečaj kranjske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje ob mednarodnem dnevu starejših je bil nad vsemi pričakovanji. Prejeli so okrog sto ročnih del.

Kranj – Generalna skupščina Združenih narodov je leta 1990 z namenom, da bi povečali ozaveščenost javnosti o priložnostih in izzivih, ki jih predstavlja starajoče se prebivalstvo, določila 1. oktober za mednarodni dan starejših. V Galeriji Zveze kulturnih društev Kranj na Glavnem trgu v Kranju so ob letošnjem dnevu odprli razstavo ročnih del, ki so prispela na letošnji natečaj Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), Območna enota Kranj, na temo Starejši znamo, zmoremo, želimo. Izdelki, ki krasijo razstavo, vključujejo kiparske izdelke, kvačkane igrače in druge 3D-stvaritve, ki izražajo kreativnost in bogate življenjske izkušnje njihovih avtorjev, ki so starejši od 65 let.

»Namen natečaja je bil predvsem, da starejše spodbudimo, da pokažejo svoje čudovite izdelke, ki so jih ustvarili skozi življenje in jih tudi danes, v starosti. Presenečeni smo bili nad odzivom, saj je letos sodelovalo okrog sto ustvarjalcev,« je ob odprtju razstave poudarila Ria Jagodic iz NIJZ. Predsednica Zveze kulturnih društev Kranj Mia Aleš pa je poudarila vlogo ustvarjalnosti pri ohranjanju zdravja in dobrega počutja starejših: »Ta razstava poudarja, kako pomembno je spodbujati ustvarjalnost tudi v zrelih letih. Vsako ročno delo, ki ga danes vidimo, nosi svojo edinstveno zgodbo, svojo pot in sporočilo. Te stvaritve niso le plod domišljije, temveč tudi velikih spretnosti, bogatih življenjskih izkušenj in modrosti, ki nam jih lahko ponudijo le starejši.«

Razstava je odprta do 11. oktobra, vsak delovni dan med 15. in 18. uro, ob sobotah pa med 9. in 12. uro.