40 Triglav Triatlon Bled 2024 / Foto: Tina Dokl

Triatlon je primeren za vse generacije. Na Bledu je tekmovalo tudi veliko otrok. / Foto: Tina Dokl

Štirideset let od prvega triatlona v Sloveniji

Prvi triatlon v Sloveniji je bil leta 1984 na Bledu. Na letošnjem tekmovanju Triglav Triatlon Bled so zaznamovali ta jubilej. Med več kot petsto tekmovalci je bil tudi prvi zmagovalec Brane Breznikar.

Bled – Pred štiridesetimi leti je bilo na Bledu prvo tekmovanje v triatlonu v Sloveniji. Bled je še vedno trdno na triatlonskem koledarju. Zadnjih dvaindvajset let triatlonska tekma v tem gorenjskem biseru poteka v organizaciji TK Trisport Kamnik. Letošnja je bila prav v znamenju omenjene štiridesetletnice.

Najprestižnejši domači zmagi sta tokrat osvojila Matevž Nunar in Maruša Klemenc, državna prvaka v olimpik triatlonu.

Kaveljci in korenine še na triatlonu

»Že 12. avgusta 1984 je bilo na Bledu v okviru akcije RTV Slovenija Kaveljci in korenine organizirano prvo tekmovanje v plavanju, kolesarjenju in teku. V tej akciji so udeleženci morali čez leto opraviti pet vzdržljivostnih preizkušenj – tekaški maraton Radenci, kolesarski maraton Franja, smučarski maraton Pokljuka, planinski pohod in plavalni maraton Bled. V okviru slednjega so po vzoru tekmovanja na Klopinskem jezeru v Avstriji na Bledu organizirali še prvi Triatlon Bled,« pojasnjuje Miro Kregar, udeleženec prvega triatlona na Bledu, sedaj pa že vrsto let v vlogi direktorja prireditve in še vedno tudi tekmovalca.

Na startu prvega triatlona v Sloveniji leta 1984 je bilo kar 406 triatlonk in triatloncev (letos dobrih petsto). Preplavali so Blejsko jezero (2,2 km), kolesarili v Bohinj in nazaj (60 km) in pretekli dva kroga okoli Blejskega jezera (12 km).

Kot je nadaljeval obujanje spominov, se je Mito Trefalt, ki je na TV Slovenija vodil to akcijo, povezal z Alojzom Hvalo, ta pa z organizatorjem Klopinskega triatlona, in na startu prvega triatlona v Sloveniji je bilo kar 406 triatlonk in triatloncev. Kregar pristavi, da ta številka ni bila presežena naslednjih dvajset let. Tekmovalci so preplavali Blejsko jezero (2,2 km), kolesarili v Bohinj in nazaj (60 km) ter pretekli dva kroga okoli Blejskega jezera (12 km). Ponovna izvedba triatlona je bila leta 1985, že kot del Alpe Adria pokala skupaj s triatlonom na Klopinskem jezeru.

Težko je primerjati organizacijo triatlona na Bledu danes in leta 1984, pa vendarle. »V organizaciji je bil storjen velik napredek, predvsem pa je spekter udeležencev povsem drugačen. Takrat so bili to kaveljci in korenine, člani in veterani, ki so tekmovali kot rekreativci. Danes so kategorije od cicibanov, od šest let naprej, pa celoten spekter vse do veteranov, starih 70 let in več, tekmovanje šteje tudi za evropski mladinski pokal. Tekmuje se na različnih razdaljah. Najpomembnejše pa je, da smo bili takrat vsi zadovoljni, danes pa tudi,« je še povedal Kregar.

Na Bledu tudi legende

Ob štiridesetletnici je blejski triatlon privabil več kot petsto tekmovalcev iz 18 držav. Povabilo je veljalo tudi udeležencem prvega iz leta 1984, odzvalo se jih je okrog dvajset, med njimi tudi takratni zmagovalec, danes 74-letni Brane Breznikar iz Kotelj na Koroškem. Tako kot Kregar je tudi on še vedno v triatlonu in oba sta letos na Bledu nastopila na standardni, olimpik razdalji. »Pred štiridesetimi leti sva v cilj na prvem mestu pritekla skupaj z Maksimilijanom Klemenčičem. Tekmovalcev je bilo veliko, spodbujali so nas številni gledalci in prav to enkratno vzdušje mi je najbolj ostalo v spominu. Bilo je prav zanimivo. Zmaga mi je dala lepo prepoznavnost. To je bil prvi triatlon v Sloveniji, eden prvih v tem delu Evrope. Eno leto prej sem se ga že udeležil v Avstriji, potem pa smo komaj čakali na prvega v Sloveniji. Triatloni so bili redkost,« je Breznikar obujal spomine. »Danes sem tukaj zaradi spoštovanja do lepega jubileja in tudi zaradi svojega prijatelja, organizatorja Mira Kregarja. Nisem se kaj posebej pripravljal. Že trideset let se udeležujem samo tekmovanj v ironmanu, po enega na leto. Med poletjem nisem bil pretirano aktiven. Na obisku je bila hčerkina družina iz Združenih držav Amerike, nato sem šel še jaz tja,« je nadaljeval. Trudi se ostati v dobri telesni kondiciji. »Ur treninga ne štejem. Moja rutina je skoraj vsakodnevno gibanje – tako ali drugače: ali kosim travo na roke, žagam drva na roke, grem na morje s kolesom ... Sem precej aktiven. To je za zdravje pomembno, poleg zdrave prehrane,« je pojasnil. Spomine je obujal tudi Marko Tomazin. »Spomnim se, da smo prišli na Bled za kaveljce in korenine plavat, potem smo se pa še malo peljali s kolesom do Bohinja in tekli okrog jezera. Izkazalo se je, da je bil to prvi triatlon v Sloveniji.« Pri ženskah je bila leta 1984 najhitrejša Karmen Raišp.

Državna prvaka sta Gorenjca

Triatlon je primeren tako za otroke kot za starejše. »Krasno je biti triatlonec. Nikoli nimaš razloga, da ne bi treniral. Če te boli rama, lahko še vedno tečeš in kolesariš, če imaš vnetje ahilove tetive, lahko plavaš in kolesariš ...« opiše Kregar. Triatlon je priljubljen tudi med otroki. V njem zelo uživa 11-letni Jakob Dokl iz Ljubljane (TK Ljubljana), po očetu Gorenjec. »Super je biti triatlonec, ker se ukvarjaš s kar tremi športi. Vsi mi gredo dobro. Moj cilj je biti vsakič na stopničkah, čim boljši. Danes sem v konkurenci mlajših dečkov znova zmagal. To mi veliko pomeni. Treninge imam šestkrat na teden, dodatno treniram še plavanje pri PK Triglav Kranj,« je dejal. Njegova želja je čez leta nastopiti na olimpijskih igrah. In kdo so bili na Bledu letos najboljši v olimpik triatlonu, ki je štel za državno prvenstvo? Med moškimi Matevž Nunar (TK Trisport Lelosi) iz Preddvora, med ženskami pa Kamničanka Maruša Klemenc (TK Utrip). Miro Kregar je bil v absolutni konkurenci med skoraj sto tekmovalci 24.

Triglav Triatlon Bled bo šel naprej, zagotavlja Kregar. »Vsako leto se trudimo, kakšno stvar še dodamo. Več kot desetletje je ta triatlon del mednarodnega pokala Alpe - Adria, sodelujemo tudi s triatlonom jeklenih v Bohinju ...« je zaključil.