Julian Alps Trail Run by UTMB, gorski tek, Kranjska Gora, tek 15km / Foto: Nik Bertoncelj

Julian Alps Trail Run by UTMB je pretekli konec tedna privabil rekordno število tekačev, ki so se pomerili na različnih razdaljah. / Foto: Nik Bertoncelj

Tekači iz več kot osemdeset držav

Kranjska Gora je pretekli konec tedna gostila največji slovenski trail tekaški dogodek – I Feel Slovenia Julian Alps Trail Run by UTMB. Okrog 3500 tekačev se je pomerilo na slikovitih gorskih trasah, dolgih od deset do kar sto dvajset kilometrov.

Kranjska Gora – Julian Alps Trail Run by UTMB povezuje Julijske Alpe ter destinacije Radovljica, Bled, Žirovnica in Kranjska Gora, kjer je osrednje prizorišče. Dogodek že tretje leto Slovenijo vključuje v elitno serijo UTMB World Series, ki združuje petdeset najprestižnejših trail tekaških dogodkov po svetu.

Med najboljšimi na letošnji izvedbi so bili tudi Slovenci. Pri moških je na najdaljši trasi slavil Aleš Svetina. Za 120 kilometrov in več kot 5000 višinskih metrov je potreboval nekaj manj kot 12 ur in 44 minut. »Tekma je bila super, vse se mi je poklopilo. Na ultra preizkušnjah se mora, sicer ni pogojev za zmago,« je pojasnil. Zmaga je doma ostala tudi na drugi najdaljši trasi, na 80 km. Slavil je Žan Žepič. Na 50 km med najboljšo trojico tako v ženski kot v moški konkurenci ni bilo Slovencev, na 25 km pa je bil tretji Luka Kovačič. Na 15 km je bila pri ženskah tretja Maruša Cijan Brkič, pri moških pa Benjamin Črv. Na 10 km je bila najhitrejša Julija Brus, tretje mesto je osvojila Maruša Povše, pri moških pa je bil v cilju najhitrejši Tadej Vehovec pred Rokom Mariničem.

Organizatorji so bili več kot zadovoljni, tako z udeležbo kot z vremenom. »Letošnja izvedba je bila z rekordno udeležbo tudi za nas, organizatorje, izziv. Prvi vtisi tekačev so dobri, svoje je dodalo še lepo vreme. Malce je bilo sicer megle v hribih, kar je bilo še celo dobrodošlo pri tekačih, kajti v dolini je bilo kar vroče. Lahko rečem, da je šlo za zelo uspešno izvedbo. Pokazalo se je, da je Julian Alps Trail Run zagotovo največji trail tekaški dogodek v Sloveniji in tudi eden največjih v regiji, kar potrjuje s svojo prisotnostjo v prestižni seriji UTMB World Series in z visoko udeležbo tekačev, ki so prišli iz več kot osemdeset držav,« je povedal Luka Hren, organizator dogodka.