ola in Črv / Foto: Peter Košenina

Ola Vigen Hattestad (levo) in Vili Črv v pogovoru po tekmi državnega prvenstva v sprintu na tekaških rolkah / Foto: Peter Košenina

Tekači se pripravljajo doma

Tekači na smučeh so dosedanje priprave na novo sezono opravili doma. Glavni trener Norvežan Ola Vigen Hattestad je kljub temu zadovoljen in z optimizmom zre v zimo.

Kranj – Na novo zimsko sezono se pripravljajo tudi tekači na smučeh. Finančna situacija v panogi ni rožnata in se ji morajo prilagajati.

»Seveda bi si želel, da bi bila finančna situacija boljša, da bi imeli več možnosti, a po drugi strani je pomemben trud, ki ga vložiš v trening – nanj imamo vpliv,« pravi glavni trener Ola Vigen Hattestad.

Glavni trener najmočnejše reprezentance ostaja Norvežan Ola Vigen Hattestad, njegova pomočnika sta Nejc Brodar in Eva Sever Rus. Status reprezentantov A imajo: Eva Urevc (ŠD Gorje), Anja Mandeljc (TSK Triglav Kranj), Miha Šimenc (TSK Logatec), Miha Ličef (ŠD Gorje) in najmlajši Nejc Štern (ŠD Oktan). V ekipi B, ki prav tako trenira pod vodstvom omenjene trenerske trojke, so: Anže Gros (Skike klub Slovenija), Boštjan Korošec (SD Bohinj) in Vili Črv (ND Rateče - Planica), v C ekipi pa so: Lucija Medja (TSK Bled), Nika Ljubič in Tia Janežič (obe TSK Jub Dol pri Ljubljani).

Konec avgusta so se imeli priložnost pomeriti na dveh tekmah državnega prvenstva na tekaških rolkah, ki se ju niso udeležili v polni zasedbi. Dvojni naslov, tako v sprintu kot na razdalji, je osvojila Anja Mandeljc, pri članih je bil v sprintu najhitrejši Vili Črv, na razdalji pa Miha Ličef. Nastope je spremljal tudi glavni trener Ola Vigen Hattestad. »Tekmi na tekaških rolkah sta bili dober test za tekmovalce. Smo v obdobju težkih treningov in s tekmami se nekoliko prekine ta ustaljeni ritem. Priprave smo doslej opravili doma. Seveda bi si želel, da bi bila finančna situacija boljša, da bi imeli več možnosti, a po drugi strani je pomemben trud, ki ga vložiš v trening – nanj imamo vpliv. Mislim, da smo v tem opravili dobro delo. Trenutno je stanje dobro in smo zadovoljni. Jeseni bodo treningi bolj intenzivni. V načrtu imamo odhod v Oberhof, upamo, da bomo lahko imeli pred začetkom zimske sezone še kaj več priprav v tujini,« je pojasnil. Vrhunec sezone bo svetovno prvenstvo v Trondheimu.

S trenutnim potekom priprav je zadovoljen tudi Vili Črv iz Gozda - Martuljka, ki priprav v tujini sploh ne pogreša. »Ni me strah zime. Verjamem, da si je čez poletje treba stvari otežiti, da bomo pozimi lahko veseli. Za zdaj gre po načrtih. Za mano je kar velika količina treninga, ki je bil dobro izveden predvsem v Planici in v Kranjski Gori. Mislim, da imam tukaj super pogoje, in sem lahko navdušen nad domačimi kraji. Priprav v tujini ne pogrešam. Že marsikdaj sem šel v tujino na priprave v slabše pogoje, kot jih imam doma. Ceniti je treba Planico in jo maksimalno izkoristiti. Plan za jesen je začrtan. Upam, da bo šlo vse, kot je treba,« je povedal.

Sezona svetovnega pokala v teku na smučeh se bo začela konec novembra v Ruki na Finskem.