bla vla / Foto: Tom Teršek (foto: Enzo Santos Barreiro Za World Athletics)

Teršek mladinski svetovni prvak

Kranjčan Tom Teršek je v metu kopja na svetovnem mladinskem prvenstvu osvojil zlato medaljo in s tem slovenski atletiki prinesel nov velik uspeh.

Kranj – Najboljši mladi atleti na svetu so bili pretekli teden zbrani v Limi v Peruju, kjer je potekalo mladinsko svetovno prvenstvo. Med Slovenci se je najbolj izkazal Kranjčan Tom Teršek, ki je v metu kopja osvojil zlato medaljo, prvo za Slovenijo na tovrstnem tekmovanju po dolgih tridesetih letih. Na prvenstvo v Peru je član AK Triglav Kranj odpotoval kot prvi favorit, saj je imel med prijavljenimi tekmovalci v metu kopja daleč najboljši izid sezone. Finala ni najbolje začel. Šele v peti seriji je napredoval na tretje mesto, v zadnji, šesti, pa kopje vrgel 76,71 metra, kar mu je na koncu prineslo naslov svetovnega mladinskega prvaka. To je druga slovenska zlata medalja na mladinskih svetovnih prvenstvih v atletiki, skupno pa šesta. Zlat je bil leta 1994 Gregor Cankar v skoku v daljino.

Tom Teršek je na letošnjem državnem prvenstvu kopje vrgel kar 80,87 metra in s tem poleg osebnega postavil še državni rekord za mlajše člane in starejše mladince.

Član Atletskega kluba Triglav Kranj bo 6. septembra dopolnil šele 18 let, kopje pa je letos vrgel že 80,87 metra, kar pomeni, da je drugi Slovenec z 'osemdesetico'.

Kako bi opisali napet razplet v finalu, kjer ste si naslov zagotovili šele v zadnji seriji?

Tekma je bila res izjemno napeta. V zadnjem metu sem se postavil v položaj, kot da sem v Kranju – na domačem stadionu na treningu, kjer nič ne šteje. Tehnično je bil met boljši, saj ob njem nisem sklonil celega telesa proti tlom, v moji glavi pa so se pojavile besede: zdaj ali nikoli. Z dolžino meta 76,81 metra sicer nisem najbolj zadovoljen, saj sem pričakoval več, a pomembno je le to, da je bilo dovolj za zmago.

Je bila vloga prvega favorita veliko breme?

Lahko rečem, da ni bila breme. Na dan tekme sem se počutil odlično, so se pa na začetku finala pojavile nepričakovane tehnične težave, ki sem jih skozi tekmo stežka odpravil. Tudi če bi osvojil srebrno ali bronasto medaljo, se ne bi pritoževal, zagotovo pa je bil moj cilj izključno zlato.

Kako pomemben mejnik je to v vaši karieri?

Zagotovo pomemben, se pa zavedam, da to ni prav nobeno zagotovilo, da bom še naprej tako uspešen. Poznam športnike, ki so bili kot mladinci zelo uspešni, potem pa jih ni bilo nikjer več. S tem ne obremenjujem, saj vem, da imam še veliko rezerve za napredek, tako v moči kot v tehniki.

Kaj vas čaka v nadaljevanju sezone?

Sezona je zame skoraj končana. V petek se bom udeležil le še tekme v Italiji. V Slovenijo se vračam dva dni pred tem, saj gremo s starši še na krajši izlet po Peruju.

×