Z desetimi milijoni evrov, namenjenimi ukrepom v prihodnjih treh letih, vlada želi ohranjati in krepiti javno mrežo storitev ter dostopnost do kakovostne oskrbe. / Foto: Gorazd Kavčič

Ukrepi za izboljšanje kadrovskih pogojev

V veljavo je stopil zakon, ki naj bi prinesel izboljšanje kadrovskih in delovnih pogojev v domovih za starejše ter pri drugih socialnovarstvenih in dolgotrajnih oskrbnih storitvah.

Kranj – Zakon o začasnih ukrepih za izboljšanje kadrovskih in delovnih pogojev ter zmogljivosti pri izvajalcih socialnovarstvenih storitev in dolgotrajne oskrbe uvaja vrsto ukrepov, katerih skupna vrednost je ocenjena na skoraj deset milijonov evrov. Eden od osrednjih ukrepov zakona je sofinanciranje pridobitve nacionalne poklicne kvalifikacije za zaposlene v socialnovarstvenih storitvah in dolgotrajni oskrbi. Zakon predvideva, da bo vsak zaposleni, ki se vključi v pridobivanje te kvalifikacije, lahko prejel do 3000 evrov. Skupne finančne posledice tega ukrepa so ocenjene na 1,3 milijona evrov do leta 2026.

Poleg tega zakon sofinancira stroške za pridobitev izobrazbe zaposlenih za potrebe izvajalca, kar pomeni, da bo vsak upravičeni izvajalec lahko prejel do 5000 evrov na zaposlenega, da bo ta pridobil izobrazbo, ki je pri izvajalcu pogoj za zaposlitev na delovnem mestu v osnovni, socialni in dolgotrajni oskrbi, zdravstveni negi in zdravstveni rehabilitaciji.

Zakon uvaja tudi sistem kadrovskih štipendij, namenjenih dijakom in študentom, ki se izobražujejo na področjih, kot so socialno delo, fizioterapija, delovna terapija, zdravstvena nega, specialna in rehabilitacijska pedagogika ter druge sorodne smeri. Upravičenim izvajalcem bodo zagotovili sredstva za sofinanciranje kadrovskih štipendij za dijake in študente v zaključnem letniku. Dijaki in študenti, ki se odločijo za te poklice, bodo prejemali mesečno štipendijo v višini 200 evrov.

Integracijski programi in nakup sodobnih tehnologij

Poleg izboljšanja izobraževalnih pogojev zakon vključuje tudi podporo za integracijo ljudi brez slovenskega državljanstva v delovno okolje in predvideva tudi sofinanciranje nakupa sodobnih tehnologij, ki bodo zaposlenim v domovih za starejše in pri drugih socialnovarstvenih storitvah pomagale pri težjih opravilih. Vlada želi z zakonom izboljšati pogoje za krepitev prostovoljstva v tem sektorju ter vzpostaviti sistem zagotavljanja kakovosti in varnosti obravnave. S tem nameravajo povečati zanesljivost storitev in zaščititi pravice ter dobrobit uporabnikov.

Minister za dolgotrajno oskrbo Simon Maljevac je ob potrditvi zakona v Državnem zboru poudaril: »Zavedamo se, da je predlog ukrepov, ki so pred vami, zgolj delček celovitega urejanja nujnih stvari na področju socialnega varstva in dolgotrajne oskrbe. Na ministrstvu razumemo, da je eden od nujno potrebnih elementov tudi ustrezno ovrednotenje dela zaposlenih, kar že naslavljamo v okviru plačnih pogajanj,« je dejal in dodal, da sprejete rešitve prinašajo nov zagon v zaposlovanju v domovih starejših in sploh na področju dolgotrajne oskrbe.

×