usposabljanje policija železniški promet Railpol / Foto: Policija

Na prvi vaji so se policisti iz več držav usposabljali za posredovanje v primeru eksplozije na vlaku. / Foto: Policija

Usposabljanje v varovanju železniškega prometa

Policisti iz različnih držav so se v Sloveniji usposabljali za zagotavljanje varnosti v železniškem prometu. Teme so bile različne – od eksplozije na vlaku do spremljanja navijačev na njem.

Gotenica – Slovenska policija je ta teden v sodelovanju z Evropskim združenjem železniških policij Railpol v Vadbenem centru Vinka Beznika v Gotenici organizirala mednarodno usposabljanje za zagotavljanje varnosti v železniškem prometu. Usposabljanja so se udeležili policisti in drugi policijski strokovnjaki iz 16 evropskih držav.

»Kriminal žal ne pozna državnih meja. Vsaka varnostna grožnja se lahko hitro prelije iz ene države v drugo. Zato je nujno, da znamo skupaj usklajeno odreagirati takrat, ko štejejo sekunde.«

V tednu dni so izvedli pet vaj, na prvo so povabili tudi javnost. Na tej vaji so policisti posebnih policijskih enot iz Španije, Srbije, Slovaške, Češke, Avstrije in Slovenije reševali eksplozijo na vlaku. Po scenariju je na železniško postajo v Gotenici pripeljal vlak. V istem trenutku je prišlo do prve eksplozije, takoj zatem še do druge, ki je povzročila požar. Poškodovanih je bilo več potnikov. Ko je policija prejela obvestilo o eksploziji, se je na kraj dogodka pripeljalo več deset policistov posebne policijske enote. Najprej so zavarovali širšo okolico vlaka in poskrbeli za varnost, evakuirali potnike na varno mesto in nudili prvo pomoč poškodovanim, izvedli sekundarno triažo itd. Med potniki pa se je skrival tudi oboroženi storilec, ki je policistom med evakuacijo začel groziti s pištolo. Policisti so ga hitro onesposobili, mu odvzeli orožje in ga odpeljali v pripor. Vaje so se kot opazovalci in ocenjevalci udeležili člani Railpolove delovne skupine, ki so preverjali delovanje enot, njihovo usklajenost, izvajanje policijskih pooblastil itd.

Railpol že dvajset let

John Laene, sekretar Railpola, je poudaril, da začetki Railpola segajo v leto 2004, ko so bile v delovanje združene le štiri države, zdaj pa v njem sodeluje že 22 partnerskih držav. Večina je članic Evropske unije, med njimi pa sta tudi Kanada in ZDA. »Railpol je zelo operativno usmerjeno policijsko združenje in eden naših ključnih ciljev je izmenjava informacij in najboljših praks. Zato imamo pet delovnih skupin, ki sestavljajo jedro Railpola. Ena izmed njih je skupina Javni red in mir, ki vsako leto organizira usposabljanje Railex,« je dejal.

Na vaji so sodelovali policisti različnih držav, kar že zaradi različnih jezikov, ki jih govorijo, privede do večje kompleksnosti vaje. »Vendar pa je to realnost, s katero se srečujemo pri policijskem delu ... Na terenu policisti različnih držav sodelujemo s skupnimi patruljami. Ko gre za mednarodno akcijo, vlaki denimo vozijo iz ene države v drugo, vsaka od enot pa vodi le polovico celotne, mešane ekipe. Ključna težava je zakonodaja. Dejstvo je, da če je področje našega dela zakonodajno dobro urejeno, policisti lahko prečkajo mejo in uporabijo svoja pooblastila. Zato si prizadevamo za vzpostavitev skupnega, splošnega zakona, ki bi policistom olajšal delo,« je poudaril Laene in dodal, da je Slovenija že mnogo let pomembna članica Railpola, ki sodeluje v skoraj vseh delovnih skupinah.

Generalni sekretar Railpola Jean-Bertrand Pothin je povedal, da je tovrstno usposabljanje med evropskimi policijami in Railpolom izjemno pomembno: »Omogoča nam, da delimo dobre prakse z intervencij na železnicah, tako v ozkih prostorih vagonov kot tudi na tirih, kar je ključno, da smo pripravljeni za vse vrste varnostnih situacij, od povsem normalnih do izjemno občutljivih in zahtevnih, kar zahteva posebna policijska znanja in veščine.«

Kriminal ne pozna meja

»Železniški promet znova postaja vse pomembnejša oblika transporta, tako z vidika potniškega kot tudi tovornega prometa. Da bi bil ta varen, je vloga policije izjemno pomembna. Žal pa so se varnostne razmere v svetu, tudi v evropskih državah, v zadnjih letih spremenile. Srečujemo se z nekaterimi izzivi, ki jih še pred desetimi ali dvajsetimi leti ni bilo. To od vseh nacionalnih policij zahteva, da prilagodimo svoj način dela. Predvsem pa od nas zahteva, da se povezujemo na mednarodni ravni. Kriminal žal ne pozna državnih meja. Vsaka varnostna grožnja se lahko hitro prelije iz ene države v drugo. Zato je nujno, da znamo skupaj usklajeno odreagirati takrat, ko štejejo sekunde,« je povedal namestnik generalnega direktorja policije Igor Ciperle. Takšna mednarodna usposabljanja so dobrodošla tako zaradi standardizacije policijskih postopkov in skupnega učenja kot tudi zaradi izmenjave izkušenj, je dodal.

Tudi delovni posvet

Mednarodno usposabljanje Railex je potekalo v Gotenici cel teden. Na praktičnih vajah so se policisti iz različnih držav poleg za eksplozije na vlaku usposabljali še na področju transporta nezakonitih prebežnikov, spremljanja organiziranih navijaških skupin na vlaku, protesta na območju železniške infrastrukture in situacije z aktivnim strelcem na železniški postaji. Organizirali so tudi delovni posvet o t. i. spotterstvu med varovanjem športnih prireditev, žeparstvu na vlakih, opremi policistov za vzpostavljanje in vzdrževanje javnega reda ter uporabi milejših prisilnih sredstev.

×