Tadej Pogačar se je v Švici veselil osvojitve naslova svetovnega prvaka v cestni vožnji. / Foto: Kzs/vid Ponikvar

Tadej Pogačar se je v Švici veselil osvojitve naslova svetovnega prvaka v cestni vožnji. / Foto: KZS /Vid Ponikvar

V sanjski sezoni še mavrična majica

Tadej Pogačar je svetovni prvak v cestni vožnji – prvi slovenski kolesar, ki mu je to uspelo v elitni konkurenci. Gre za enega največjih uspehov slovenskega športa.

Kranj – Svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu v Zürichu v Švici se je za slovensko reprezentanco zaključilo izjemno. Tadej Pogačar je po­stal svetovni prvak v cestni vožnji in s tem postavil piko na i zanj že tako sanjski sezoni, v kateri je med drugim zmagal tudi na dirkah po Italiji in Franciji. Trojno krono sta pred njim osvojila le dva: Belgijec Eddy Merckx leta 1974 in Irec Stephen Roche leta 1987. Letos je Pogačar zmagal že triindvajsetič, sezona pa zanj še ni končana.

Kolesar s Klanca pri Komendi je na svetovno prvenstvo prišel kot prvi favorit in potrdil, da je v letošnji sezoni z naskokom najboljši na svetu. Mavrično majico si je priboril z izjemno vožnjo po tem, ko je napadel sto kilometrov pred ciljem, zadnjih enainpetdeset pa odpeljal povsem sam. Po skoraj 274 kilometrih, premaganih 4470 višinskih metrih in skoraj šestih urah in pol na kolesu se je veselil velike zmage. Pri uresničitvi njegovih in slovenskih sanj so mu na cesti pomagali reprezentančni kolegi Matic Žumer, Jaka Primožič, Luka Mezgec, Matevž Govekar, Domen Novak, Primož Roglič in Jan Tratnik, v ozadju pa še številni drugi. Vsem je bilo v veliko zadovoljstvo biti del reprezentance ob tako veliki zmagi.

Srebrno medaljo je osvojil Avstralec Ben O'Connor, ki je v cilj prišel z zaostankom 34 sekund, sprint za bronasto odličje pa je dobil lanski svetovni prvak Nizozemec Mathieu van der Poel. Za Pogačarjem je zaostal 58 sekund. Slovenija ima sedaj v elitni konkurenci s cestnih dirk na svetovnih prvenstvih tri medalje. Pogačar je bil lani tretji, prvo, prav tako bronasto medaljo, pa je leta 2001 osvojil Andrej Hauptman.