Nedovoljeno markiranje na poti Repov kot–Srebrno sedlo / Foto: Matej Hribar

Vandalizem v gorah

Kamniške planince v zadnjem času razburja vandalizem v gorah. Neznanec (ali več njih) s sprejem riše po skalah ob poteh in uničuje označevalne table. Kamniški markacisti ga vabijo, naj se jim raje pridruži, saj je dela z vzdrževanjem poti več kot dovolj.

Kamniška Bistrica – Da so se na skalah ob sicer neoznačeni poti med Repovim kotom in Srebrnim sedlom pod Planjavo pojavile krace, je kamniško planinsko društvo prek svojega Facebook profila pred nedavnim obvestil gorski tekač Matej Hribar, ki je »delo na črno« nepridiprava podkrepil tudi s fotografijami.

»Na delu poti proti Ribji peči, kjer smo na novo naredili vhod na pot, je nekdo drevesa premazal s čopičem in nam s sprejem pacal po označevalnih tablah. Barvo smo odstranili, a se je čez kakšen teden znova pojavila.«

Kamniški markacisti so se sicer s podobnim početjem srečali že pred časom na območju Žmavcarjev pod Skuto in na poti čez Rigelj na Veliko planino. Zdaj nekdo riše na neoznačeni poti pod Planjavo, prav tako pa škodo počne tudi na območju Koželjeve poti v Kamniški Bistrici, ki jo je v lanskih poplavah poškodovala pobesnela voda in jo kamniški markacisti zavzeto obnavljajo že več mesecev. Prav v naslednjih dneh načrtujejo njeno ponovno odprtje. »Na delu poti proti Ribji peči, kjer smo na novo naredili vhod na pot, je nekdo drevesa premazal s čopičem in nam s sprejem pacal po označevalnih tablah. Barvo smo odstranili, a se je čez kakšen teden znova pojavila. Prav tako so izginile obvestilne table, na katerih imamo v treh jezikih označene zaprte poti, kar povzroča tudi slabo voljo, ko se ljudje sprašujejo, zakaj ni obvestila o zaprtih poteh,« nam je povedal vodja markacistov pri Planinskemu društvu Kamnik Zdravko Bodlaj, ki težko razume, kaj se podi po glavi neznanca, da se spušča v takšno početje. »Kot kaže, gre za nekoga, ki ve, kdaj se takšnega početja lahko loti, da ostane neopažen. A kdo ve, morda mu pa vendarle pridemo na sled,« pravi Bodlaj, ki dodaja, da takšno početje dela škodo tudi uporabnikom poti in nenazadnje naravi, zato so tudi sami pozorni, da z markiranjem čim manj posegajo v naravno okolje.

Dodatna pomoč bo dobrodošla

Namesto, da neznanec dela škodo na planinskih poteh, mu kamniški markacisti predlagajo, da se jim pridruži. »Naj se strokovno usposobi in nato vestno opravi svoje delo v okviru društva,« ga vabi Bodlaj. Trenutno je v kamniškem društvu deluje 12 markacistov, dela pa je dovolj za precej večjo ekipo. »Starejši ne zmorejo več, tudi sam ne vem, koliko časa bom še lahko opravljal to delo. Vsaka dodatna pomoč bi bila zelo dobrodošla. Ekipa je prijetna, dela je veliko, a skupaj zmoremo,« Zaključuje Bodlaj.

Za komentar smo povprašali tudi Planinsko zvezo Slovenije. »Knafelčeva markacija nas že preko sto let usmerja na planinskih poteh, planinci ji zaupamo, zato je vsako uničevanje markacij nevarno početje. Mreža planinskih poti je v visokogorju tudi primerno gosta in zato ni potrebe po dodatnih označenih poteh,« je povedal predsednik Jože Rovan, ki pravi, da želijo v gorah ohraniti mirna področja, namenjena predvsem živalim in dodal: »Gre tudi za zelo zahteven svet, kjer bi bil pri ureditvi markiranih planinskih poti potreben resen poseg v naravo, potrebno bi bilo namestiti jeklena varovala. Zato naj ti zadnji koščki neokrnjene narave ostanejo takšni kot so že od nekdaj.«

×