parlamentarne volitve v državni zbor 2022 Marta Kos Svoboda / Foto: Tina Dokl

Po odstopu Tomaža Vesela je vlada za novo kandidatko za evropsko komisarko predlagala nekdanjo diplomatko Marto Kos. / Foto: Tina Dokl

Vesel odstopil, nova kandidatka je Marta Kos

Kandidatura Marte Kos danes potrjena?

Potem ko je v petek od kandidature za evropskega komisarja iz Slovenije odstopil Tomaž Vesel, je vlada v ponedeljek za ta položaj nominirala nekdanjo veleposlanico v Nemčiji in Švici Marto Kos. Kot kandidatko jo bo dokončno potrdila, ko dobi mnenje pristojnega odbora državnega zbora za zadeve Evropske unije. Poslanske skupine koalicijskih Svobode, SD in Levice so zato v torek vložile zahtevo za sklic nujne seje odbora in predlagale, da se odbor o kandidaturi Kosove opredeli najkasneje do petka, torej do danes. A pri tem se zapleta, saj je predsednik odbora Franc Breznik (SDS) napovedal, da bo sejo odbora za petek sklical le, če vlada pred tem pojasni razloge za zamenjavo kandidatov. Po njegovih besedah imajo v SDS zanesljive informacije, da Vesel ni samostojno odstopil od kandidature, »ampak je bil poslan dopis predsedniku vlade in je to vladno gradivo«. Pri tem je namignil na pismo, ki naj bi ga predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen minuli teden poslala premierju Robertu Golobu. Na podlagi zahteve koalicije mora biti sicer seja odbora sklicana najkasneje v 14 dneh. Vesel je v odstopni izjavi, ki jo je premier Robert Golob sprejel minuli petek, kot razlog za odstop navedel različne poglede na delovanje prihodnje sestave Evropske komisije, ki izhajajo iz pogovora med njim in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Slednja bi morala komisarske kandidate predstaviti že v sredo, a je predstavitev preložila na prihodnji teden. Kot je znano, si von der Leynova prizadeva, da bi bila komisarska ekipa spolno uravnotežena in da so kandidati kompetentni, to merilo pa po njenih besedah izpolnjujejo nekdanji premierji, ministri, namestniki ministrov, visoki diplomati in visoki uradniki Evropske unije.

Kazensko ovadili predsednico državnega zbora

Opozicijski stranki SDS in NSi sta policiji in Okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani naznanili sum storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in nevestnega dela v službi predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič, je v sredo sporočil poslanec SDS Danijel Krivec. Očitajo ji, da krši poslovnik, zakonodajo in ustavo. Sodu je izbilo dno, ker še vedno ni dala na dnevni red seje državnega zbora njihove zahteve za ustanovitev preiskovalne komisije, ki bi pod drobnogled vzela delovanje podjetij v slovenski energetiki. Na ta način onemogoča ustanovitev omenjene parlamentarne preiskovalne komisije, opozarjajo. Zahtevo so sicer vložili julija. »V dosedanjem delu smo večkrat opozarjali na določene kršitve poslovnika, tudi drugih pravil, ki veljajo v tem državnem zboru, vendar se je predsednica državnega zbora vedno postavila na stališče, da ona kot pravnica in bivša sodnica vse najbolje ve, in ne dopušča praktično nobene razprave o tem, kar se nam zdi v parlamentarizmu nedopustno,« je dejal Krivec in dodal, da so se za naznanilo suma storitve kaznivega dejanja odločili, ker so »izčrpali vse druge možnosti«. Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je potezo SDS in NSi označil kot poskus diskreditacije in osebnega napada. Po njegovi oceni predsednica državnega zbora svoje delo opravlja vestno, skrbno in predano.

Roglič še četrtič zmagal po Španiji

Slovenski kolesar Primož Roglič (Red Bull-BORA-Hansgrohe) je v nedeljo v Madridu po letih 2019, 2020 in 2021 še četrtič postal skupni zmagovalec Dirke po Španiji. »Občutim veselje. Neverjetno, da nam je uspelo. Bilo je kar nekaj izzivov na tej poti. Konec dober, vse dobro, pravijo,« je v izjavi za Val 202 dejal 34-letni kolesarski as, ki mu je padec znova preprečil boj za skupno zmago na Dirki po Franciji, ki je bila sicer njegov glavni cilj sezone. Roglič je tako po Špancu Robertu Herasu šele drugi kolesar, ki mu je uspelo štirikrat osvojiti špansko pentljo. Z osvojitvijo rdeče majice je poskrbel še za en zgodovinski dosežek: Slovenija je postala šele četrta država v zgodovini, ki je osvojila vse tri največje kolesarske dirke na svetu v istem letu – na dirkah po Italiji in Franciji je namreč slavil najboljši kolesar na svetu Tadej Pogačar. S takim dosežkom se lahko pohvalijo le še Velika Britanija (2018), Španija (2008) in Francija (1964). Roglič je poleg tega postal eden redkih kolesarjev, ki so z dvema različnima ekipama slavili na tritedenskih dirkah. Prejšnje tri zmage na Vuelti in eno na Giru (2023) je dosegel v dresu nizozemske ekipe Jumbo-Visma. Tako Roglič kot Pogačar sta že napovedala, da se bosta udeležila svetovnega prvenstva, ki bo ta mesec potekalo v Švici.