Pliberški jormak je obiskala tudi poslanka z zveznem zboru na Dunaju koroška Slovenka Olga Voglauer, ki bo kandidirala tudi na bližnjih volitvah. / Foto: Novice Celovec

Veseli dnevi v Pliberku

Štiridnevni pliberški sejem na travniku, Pliberški jormak, je bil osrednji dogodek v zadnjih dneh preteklega tedna in v začetku tega. Je rekorder med tovrstnimi sejmi, saj je bil letošnji že 631. Sprva so bili sejmi živinski, nanje so prihajali tudi kramarji in rejci iz Kranjske in Furlanije in Julijske krajine, kasneje pa je nastal pravi sejem, na katerem se je trgovalo in zabavalo. Organizatorji so povedali, da ga je od petka do ponedeljka obiskalo okrog 140.000 ljudi. Običajno jih je bilo okrog dvajset odstotkov iz Slovenije, letos pa jih je bilo nekoliko manj. Med obiskovalci je bilo tudi precej politikov, saj bodo konec meseca v Avstriji parlamentarne volitve. Prišel je tudi zvezni kancler Karl Nehammer. Župan Mestne občine Pliberk Stefan Visotschnig je za 13-letno neprekinjeno sodelovanje na Jormaku podelil predsedniku Društva upokojencev Pliberk Jožku Hudlu posebno priznanje. Po njegovi zaslugi že nekaj let ob sobotah prihajajo v slovensko Svavejo uto (prireditveni šotor) na sejmu upokojenci iz Slovenije. Letos jih je bilo okrog šeststo. Letošnji simbol slovenskega šotora je bilo »lectovo srce« z dvojezičnim napisom Ljubim te – Ich liebe dich.

Na dvojezičnem delu Koroške sta bila zadnja dva avgustovska tedna v znamenju družabnosti in kulture. V Selah je bil že četrtič zapored literarno-glasbeni večer z naslovom Odtisi besed in glasbe. Sodelovala sta pesnica in pisateljica Cvetka Lipuš in priznani kitarist in skladatelj Janez Gregorič. V Železni Kapli so se srečali rokodelci in pridelovalci domače hrane iz Železne Kaple in sosednje slovenske občine Črna v Sloveniji. Po prvi svetovni vojni je na novo določena državna meja razdelila nekdaj celovite kraje ob meji. Eden takih krajev je Koprivna. Del jo je v občini Železna Kapla, del pa v občini Črna.

×