kolesarska dirka po ulicah Kranja Kolesarski klub Kranj dirka center nedelja 2024 / Foto: Gorazd Kavčič

Vroč kolesarski praznik

Dvodnevni kranjski kolesarski praznik je postregel z vročimi dirkami, obiskom Chrisa Frooma, slovesom Matjaža Zevnika in dvema zmagama 19-letnega Rusa Romana Ermakova.

Kranj – Sobotno tekmovanje so sredi vročega popoldneva začeli najmlajši. V kategoriji C je med dečki zmagal Primož Prodan, med dekleti pa Julija Slapšak (oba KD knežjega mesta Celje). Najboljša od domačih tekmovalk je bila Lara Hajnrihar (Sava Kranj Cycling). V kategoriji B je med dečki zmagal Žiga Vratar (Adria Mobil), med deklicami pa Živa Bohak (Perutnina Ptuj). Izkazal se je tudi Uran Hren (Sava Kranj Cycling), ki je osvojil peto mesto. Med dečki A je zmagal Urban Hvastja (Pogi Team UAE Generali), drugo mesto pa je osvojil Marcel Hafner (Sava Kranj Cycling).

Pri mlajših mladincih je slavil Maj Bohak (Perutnina Ptuj), s tretjim mestom se je izkazal Jan Mubi, peto pa je bil Matic Kalan (oba Sava Kranj Cycling). Med starejšimi mladinci je zmagal Nejc Peterlin (Adria Mobil), Sven Aleksander Mernik (Sava Kranj Cycling) pa se je v močni konkurenci uvrstil na peto mesto. Med mladinkami je zmagala Lina Mehle, med članicami pa Taja Mehle (obe BTC City Ljubljana Scott).

Ko se je naredila noč, je bil na sporedu še kriterij članov, pred njim pa se je uradno od številnih funkcij v klubu in na kranjski dirki poslovil Matjaž Zevnik. Simbolično darilo mu je predal kranjski podžupan Janez Černe, slovesnost pa so pospremili številni sedanji in nekdanji kolesarji, prav tako pa so za izvirno darilo, okvir kolesa, s katerim je zaključil tekmovalno kariero, poskrbeli njegovi nasledniki v kranjskem kolesarskem klubu. S prisotnostjo je tako njega kot vse druge ljubitelje kolesarstva počastil štirikratni zmagovalec Dirke po Franciji Chris Froome, ki je bil minule dni na obisku v Sloveniji. Kot je povedal 39-letni v Keniji rojeni Britanec, je tokrat Kranj obiskal drugič, prišel pa je na povabilo direktorja Kolesarskega kluba Kranj Jošta Zevnika.

Sledil je vedno zanimiv nočni kriterij, na njem pa je slavil Roman Ermakov pred Žakom Erženom (oba CTF Victorious). Četrto mesto je osvojil domači tekmovalec Matic Žumer (Sava Kranj Cycling).

Mladi ruski tekmovalec, ki sicer zadnja leta živi v Kraju, Roman Ermakov je bil nato v nedeljo tudi zmagovalec dirke za Veliko nagrado Kranja. Na 158,6 kilometra dolgi krožni trasi oziroma po 13 krogih po Kranju in okolici je bil drugi Italijan Matteo Baseggio, tretji pa Švicar Alexandre Balmer. Najboljši Slovenec je bil Jaka Marolt (Sava Kranj Cycling) na 11. mestu.

×