Z javnim prevozom ...

Včeraj se je začel Evropski teden mobilnosti, ki bo potekal do 22. septembra, ko bo Dan brez avtomobila. V tem tednu se še posebej spodbuja sprememba vedenja v korist aktivne mobilnosti, javnega prevoza in drugih pametnih in čistih prometnih rešitev.

Spremenimo torej vedenje in za pot do cilja uporabimo javni prevoz. In kakšna je realnost? Sredi avgusta sem za pot iz Ljubljane na Ptuj uporabila vlak s prestopom v Pragerskem. Po voznem redu je bilo za to dobrih deset minut časa. A vlak iz Ljubljane je imel zamudo. Kljub temu da je sprevodnik zagotovil, da bo tisti naprej za Ptuj na postaji počakal, se to ni zgodilo. Naslednji je bil po voznem redu predviden šele čez štiri ure. Na relaciji Pragersko–Ptuj tistega dne ni bilo niti avtobusa. Jezni potnik je s klicem na Slovenske železnice očitno prinesel rešitev, tako nas je po slabi uri vendarle pobral vlak Maribor–Murska Sobota, ki je dodal še postajo Pragersko. Ko sem že razmišljala, da bo edina rešitev taksi, sem z zamudo z vlakom vendarle prišla na cilj.

Druga izkušnja je iz prvega tedna septembra – z avtobusom od Jeprce do Bleda. Z okrog desetminutno zamudo je ustavil na postaji, voznik pa me je seznanil, da je avtobus poln in da ne morem vstopiti. Nujno sem morala na Bled in po pojasnjevanju se me je voznik na koncu »usmilil«. Na naslednjih postajah do Kranja ni sprejel nobenega potnika več. V Kranju jih je izstopilo toliko, da nihče ni več stal. Voznik je preštel proste sedeže in čakajočim sporočil, da je prostora samo za štiri. Vsi drugi so ostali na postaji – večinoma dijaki. Linija je bila do Bohinja. Srednješolka, s katero sem sedela, mi je pojasnila, da se ji je zgodilo, da na avtobus ni prišla že na začetni postaji v Ljubljani in da bodo tudi na naslednje avtobuse iz Ljubljane čakajoči v Kranju težko prišli. Očitno sem imela veliko srečo, da sem sicer z nekoliko zamude vendarle prišla na Bled že s prvim avtobusom – še posebej, ko v zadnjih dneh poslušamo o številnih težavah z avtobusnimi prevozi, ki so vse prej kot dobra reklama za uporabo javnega prevoza. Priznam, da sem se po dolgem času v zadnjem obdobju dvakrat odločila zanj, obakrat pa izkušnja ni bila ravno pozitivna.

V tem tednu v večini slovenskih občin potekajo številni dogodki, s katerimi ozaveščajo o pomenu trajnostne mobilnosti. Veliko truda je vloženega v spreminjanje potovalnih navad ljudi. Do tega ne pride čez noč. Pomembne so tudi izkušnje z javnim prevozom. Prav veliko prostora za negativne ni. Več kot očitno pa je v Sloveniji še veliko prostora za izboljšave na tem področju. Ko bo javni prevoz dobro deloval, se bo zanj zagotovo odločilo več ljudi.

×