Tadeju Pogačarju je uspelo: po sto kilometrih bega je sam pripeljal v cilj in osvojil naslov svetovnega prvaka. / Foto: Kzs /vid Ponikvar

Tadeju Pogačarju je uspelo: po sto kilometrih bega je sam pripeljal v cilj in osvojil naslov svetovnega prvaka. / Foto: KZS /Vid Ponikvar

Z najlepšo majico na svetu

Tadej Pogačar je postal svetovni prvak v cestni vožnji in s tem uresničil svoje sanje, ki ga spremljajo že odkar je sedel na kolo.

Kranj – Mavrična majica svetovnega prvaka je bila velika želja Tadeja Pogačarja v letošnji sezoni. To je poudaril že pred njenim začetkom. In želja se mu je uresničila, pravzaprav jo je uresničil sam. Z uspešnim pobegom sto kilometrov pred ciljem je pisal zgodovino slovenskega in tudi svetovnega kolesarstva.

»Vsi, ki me poznajo, vedo, kaj mi ta majica pomeni. In to že od trenutka, ko sem sedel na kolo. Zdaj jo imam in sem precej bolj pomirjen, kot če bi se moral tudi v prihodnje gnati za njo.«

»Morda je vse skupaj delovalo zares neumno, ampak na koncu se je izšlo, kot sem si lahko le želel. Ta norost je zrasla v genialno potezo, ki mi je prinesla uspeh. Bolje vsem nam. To je uspeh celotne ekipe. Prav vsak je naredil svoj del naloge, da imamo zdaj to mavrično majico. Vedeli smo, kaj nam je storiti in da bomo na udaru najmočnejših ekip. Izjemna je bila poteza z Janom Tratnikom, ki me je počakal, in hitro sva ujela vodilno skupino. Vedel sem, da je spredaj, ne pa tudi, ali on ve, kaj se dogaja za njim. Kasneje sem izvedel, kako je bil v pravem trenutku tam, kjer sem ga najbolj potreboval. Še enkrat je potrdil, za kako pomembnega kolesarja gre. Ko sem ga zagledal, sem dobil dodatno voljo in energijo,« je po koncu dirke za Kolesarsko zvezo Slovenije povedal Tadej Pogačar.

Poudaril je, da je osvojil najlepšo majico na svetu. »Ob tem uspehu mi vse bolj zmanjkuje besed. Vsi, ki me poznajo, vedo, kaj mi ta majica pomeni. In to že od trenutka, ko sem sedel na kolo. Sedaj jo imam in sem precej bolj pomirjen, kot če bi se moral tudi v prihodnje gnati za njo. Res ena najbolj pomembnih lovorik, ki jih ponuja šport, za katerega sem se odločil,« je zaključil. Najboljši kolesar na svetu je na svetovnem prvenstvu nastopil s kolesom, na katerem je mogoče najti vse barve mavrice, ki simbolizirajo njegove dosedanje dosežke. Pri Colnagu so zanj namreč pripravili posebno izvedbo modela V4rs Tadej.

S Pogačarjem so se veselili vsi člani reprezentance, vsi tisti, ki so v vseh letih njegove kariere kakorkoli pripomogli, da je postal tako izjemen kolesar, in tudi številni navijači, ki so si cestno dirko v švicarskem največjem mestu Zürich ogledali v živo. »Nimam česa skrivati, to je izjemen dosežek, to je izjemen dan za naš kolesarski šport. Vsi, ki smo kadarkoli sedli na kolo, smo to sanjali,« pa so besede selektorja slovenske moške članske kolesarske ekipe Uroša Murna.