Novela zakona prinaša nekaj sprememb, ki naj bi pospešile popoplavno obnovo. Fotografija je simbolična. / Foto: Gorazd Kavčič

Novela zakona prinaša nekaj sprememb, ki naj bi pospešile popoplavno obnovo. Fotografija je simbolična. / Foto: Gorazd Kavčič

Za hitrejšo sanacijo po poplavah

Pred dnevi je državni zbor sprejel novelo zakona o popoplavni obnovi, ki prinaša nekaj novosti.

Ljubljana – Novela zakona o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev, ki so jo poslanci potrdili prejšnji teden, podaljšuje veljavnost poroštvene sheme za posojila, najeta za obnovo doma in za nadomestitev doma, do vključno 31. decembra 2026. Hkrati podaljšuje tudi ročnost posojil na največ 25 let, s čimer se bo zmanjšala letna posojilna obveznost posojilojemalcev in zgornjo mejo glavnice posojila zvišuje na dvesto tisoč evrov.

Uvaja tudi obveznost bank, ki sodelujejo v poroštveni shemi, da namero o sodelovanju objavijo v svojih poslovalnicah in spletnih straneh ter o tem obvestijo vladno službo za obnovo po poplavah in plazovih.

Z novelo so razširili tudi nabor mogočih posojilojemalcev na ožje družinske člane lastnika poškodovanega objekta, ki imajo poleg lastnika na poškodovani nepremičnini prijavljeno stalno prebivališče oz. lahko dokažejo, da so pred poplavami in plazovi prebivali skupaj s posojilojemalcem.

Novela prinaša tudi spremembe pri postopku nakupa kmetijskih zemljišč, ki bodo spremenjena v stavbna, kjer se ne bodo uporabljale določbe zakona o kmetijskih zemljiščih, ki se nanašajo na promet s tovrstnimi zemljišči, ampak bo nakup izveden s sklenitvijo neposredne pogodbe. Določa tudi, da je za izvedbo komunalne opreme stavbnih zemljišč pristojna občina in da oprostitev plačila komunalnega prispevka velja tudi, če se nadomestitveni objekt ne zgradi v isti občini, kot je objekt za odstranitev. Jasneje določa tudi možnost uporabe naplavin in gradbenega materiala.