Posledice požara v industrijski coni na Trati / Foto: Primož Pičulin

Januarski požar v industrijski coni na Trati v Škofji Loki je povzročil veliko premoženjsko škodo. / Foto: Primož Pičulin, arhiv Gorenjskega glasa

Za požar ovadili tri osebe

Gorenjski kriminalisti so konec avgusta zaključili obsežno kriminalistično preiskavo požara, ki je januarja izbruhnil v industrijski coni v Škofji Loki. Prav tako je zaključena preiskava junijskega požara na ostrešju osnovne šole v Bistrici pri Tržiču.

Škofja Loka, Bistrica pri Tržiču – Obsežen požar, ki je januarja izbruhnil v industrijski coni na Trati v Škofji Loki, je povzročil veliko premoženjsko škodo, pri čemer je bilo oškodovanih več podjetij, v njem pa ni bilo poškodovanih oseb. Z ognjenimi zublji se je več dni borilo okoli 250 gasilcev iz več občin. Požarišče je zajemalo skladišče pnevmatik ter sosednje obrtniške delavnice in skladišča. Gosti dim, ki se je dvigal več sto metrov visoko, je sprožil strah pred večjim onesnaženjem in nevarnostjo za okoliška podjetja, še posebej tista, ki delajo z nevarnimi snovmi.

Za januarski požar v škofjeloški industrijski coni so kriminalisti kazensko ovadili tri osebe, ki jih sumijo storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti iz malomarnosti.

Obsežno kriminalistično preiskavo tega požara so gorenjski kriminalisti zaključili konec avgusta. V preiskavi so poleg kriminalistov sodelovali tudi strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija. Kot so pojasnili na Policijski upravi Kranj, so kriminalisti na podlagi zbranih obvestil in opravljenega ogleda na pristojno okrožno državno tožilstvo v Kranju podali kazensko ovadbe zoper tri osebe. Sumijo jih storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti po prvem, tretjem in četrtem odstavku 314. člena kazenskega zakonika. Očitek se glede na navedene člene nanaša na povzročitev splošne nevarnosti iz malomarnosti, zaradi povzročene velike premoženjske škode pa je zagrožena kazen do petih let zapora. Več informacij zaradi varstva osebnih podatkov na policiji ne morejo podati.

Požar v šoli ni posledica kaznivega dejanja

Septembra so gorenjski kriminalisti zaključili tudi preiskavo junijskega požara v Osnovni šoli Bistrica pri Tržiču, kjer je prav tako nastala velika premoženjska škoda. Zagorelo je na delu strehe, kjer je bila od leta 2012 nameščena sončna elektrarna. Pri gašenju požara, ki je zajel 600 kvadratnih metrov ostrešja šole, je sodelovalo 216 gasilcev iz 23 enot s 46 vozili. V šoli je bilo v tem času še šestdeset učencev, ki so skupaj z učitelji in drugimi zaposlenimi objekt zapustili že pred prihodom gasilcev. Kriminalisti so po navedbah Policijske uprave Kranj na podlagi zbranih obvestil in dokazov ugotovili, da v tem primeru ni podlage za kazensko ovadbo.