Z množičnim cepljenjem proti covidu-19 bi lahko po mnenju sogovornikov omilili posledice epidemije in razbremenili zdravstvo. / Foto: Gorazd Kavčič / Foto:

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje svetujejo cepljenje proti gripi še pred začetkom sezone obolenj. / Foto: Gorazd Kavčič

Za zdaj izbruhov gripe še ni

V zadnjih dveh tednih je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje na območju Gorenjske in celotne Slovenije začelo naraščati število okužb dihal. Medtem ko večjih izbruhov gripe še ni, so bili potrjeni posamezni primeri.

Kranj – Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) poziva prebivalstvo, naj se v primeru simptomov okužbe dihal – kot so kašelj, kihanje, zamašen nos in utrujenost – izogiba stikom z drugimi, še posebej z ranljivimi skupinami, kot so dojenčki, nosečnice, starejši in osebe z oslabljenim imunskim sistemom. Vodja Enote za nalezljive bolezni na Območni enoti Kranj Kristina Orožen, dr. med., spec. za javno zdravje, je poudarila, da je izjemnega pomena, da ljudje z znaki okužbe dihal ostanejo doma, saj je to najpomembnejši ukrep za zaščito drugih. »Predvsem naj se izogibajo stikom z dojenčki, nosečnicami, starejšimi in imunsko oslabljenimi osebami,« je opozorila. Poudarila je tudi, da morajo ljudje pri kašlju in kihanju upoštevati osnovne higienske ukrepe. Strokovnjaki napovedujejo, da bo vrh okužb z gripo in drugimi okužbami dihal prišel v zimskih mesecih.

Cepljenje proti gripi

Pred začetkom sezone gripe NIJZ svetuje cepljenje proti gripi, še posebej za rizične skupine prebivalstva. »Cepljenje bo tudi letos brezplačno za vse, ki imajo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje,« so sporočili iz inštituta. Poleg osebnih zdravnikov cepljenje izvajajo tudi območne enote NIJZ. Strokovnjaki poudarjajo, da gripa pri mlajših in sicer zdravih ljudeh običajno poteka kot nekajdnevna bolezen z vročino, bolečinami v mišicah in sklepih ter respiratornimi simptomi, vendar pri starejših, nosečnicah in kroničnih bolnikih lahko poteka s težjimi zapleti. Cepljenje proti gripi je torej še zlasti priporočljivo za kronične bolnike, starejše osebe, otroke, stare od šest mesecev do dveh let, nosečnice ter za osebe z izjemno povečano telesno težo.

Cepljenje proti pnevmokoknim okužbam

Za starejše osebe in kronične bolnike je priporočljivo tudi cepljenje proti pnevmokoknim okužbam, saj te lahko povzročijo hujše zaplete pri že obstoječih zdravstvenih stanjih. »Namen tega cepljenja je zaščititi starejše osebe in bolnike s kroničnimi obolenji in stanji, pri katerih obstaja večje tveganje za invazivni potek pnevmokokne okužbe,« poudarjajo in dodajajo, da je cepljenje proti pnevmokokom za kronične bolnike in vse osebe, starejše od 65 let, brezplačno in se izvaja v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Pripravljenost na novo sezono

Kot so še sporočili iz NIJZ, je v sezoni 2024/2025 na voljo cepivo proti gripi, ki vključuje štiri antigene virusov gripe, za katere Svetovna zdravstvena organizacija predvideva, da bodo krožili v prihajajoči sezoni. »Cepljenje je priporočljivo za vse, ki želijo zaščititi sebe in svoje bližnje,« so še poudarili in dodali, da bo cepivo dostopno v vseh cepilnih centrih po državi.