Sodelovanje je obrodilo sadove / Foto: Občina Kranjska Gora / Foto: Občina Kranjska Gora

Začela se je prenova ceste čez Vršič

Začeli sta se rekonstrukcija ceste in gradnja parkirišča na vrhu prelaza Vršič, Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo bo v dolinah na obeh straneh prelaza postavila zapornice. Kranjskogorska županja Henrika Zupan je vesela, da se je po mnogih letih končno začelo premikati.

Kranjska Gora – Kot so sporočili z Direkcije RS za infrastrukturo, je v času izvedbe gradbenih del – med 2. septembrom in 24. decembrom oziroma dokler bodo to dopuščale vremenske razmere – predvidena vzpostavitev delnih zapor ceste, promet čez prelaz Vršič bo potekal izmenično enosmerno s semaforskim usmerjanjem. Med 16. septembrom in 24. decembrom so predvidene tudi občasne popolne zapore, in sicer med tednom med 7.30 in 17. uro, a se ure lahko glede na vremenske razmere tudi spremenijo. V času popolne zapore bo obvoz za vsa vozila na relaciji Kranjska Gora–Rateče–Predel–Bovec. »O dnevih, ko bo popolna zapora, bo izvajalec del oziroma koncesionar sproti obveščal javnost v sredstvih obveščanja in z obvestilnimi tablami. Točni datumi popolnih zapor bodo objavljeni tudi na spletnem portalu Prometno informacijskega centra za državne ceste,« so povedali na direkciji in dodali, da pa bo dostop do Erjavčeve koče iz smeri Kranjske Gore možen ves čas izvajanja gradbenih del. Iz smeri Trente bo v primeru, da bodo to dopuščale razmere na gradbišču, omogočen dostop do Tičarjevega doma.

Gradbena dela se bodo nadaljevala v prihodnjem letu, ko bodo to dopuščale vremenske razmere, in tudi glavnino del naj bi zaključili do konca leta 2025. Izbrani izvajalec del je Gorenjska gradbena družba, s katero je direkcija podpisala pogodbo v vrednosti 2,1 milijona evrov.

Ker so na območju vrha prelaza Vršič, kjer potekajo gradbena dela, velike površine, ki se uporabljajo za neurejeno parkiranje, bodo te v času gradnje deloma oziroma v celoti zaprte. »Parkiranje bo omogočeno na površinah nižje ob cesti na obeh straneh prelaza,« so pojasnili na Direkciji RS za infrastrukturo.

Parkirnih mest bo manj

Z novo ureditvijo bo glede na prostorske omejitve in projektne pogoje soglasodajalcev na območju vrha prelaza Vršič manj parkirnih mest. Predvidenih je 92 parkirnih mest za osebna vozila, od tega bodo tri namenjena za invalide. Urejenih bo tudi 14 parkirnih mest za motorje in dve parkirni mesti za avtobuse. »Danes je na območju vršiškega prelaza delno utrjenih približno sedemdeset mest, ki jih vozniki uporabljajo za parkiranje, pa niso ustrezno urejena. Poleg teh površin so ob cesti še druge degradirane površine, ki niso namenjene parkiranju, jih pa obiskovalci uporabijo za parkiranje svojih vozil. Skupaj na navedenih površinah v najbolj obremenjenih dneh v turistični sezoni hkrati parkira do 350 osebnih vozil, kar povzroča močno degradacijo obcestnega sveta in ovira pretočnost tranzita na tej cesti ter zmanjšuje prometno varnost,« so že pred letošnjo poletno sezono pojasnili na direkciji. Projekt poleg ureditve ceste in parkirišča zajema tudi avtobusno postajališče, ploščati prepust, izvedbo novega vodovodnega priključka in izgradnjo nizkonapetostnega priključka, postavitev vremenske kamere ter krajinsko ureditev v območju izvajanja del.

Zapornice na obeh straneh prelaza

Na podlagi predstavljenega projekta, kot je pojasnila kranjskogorska županja Henrika Zupan, bo po uvedbi zapornic vožnja čez prelaz Vršič mogoča v vsakem primeru, ustavljanje na vrhu prelaza pa le, če bodo na voljo prosta parkirna mesta. »Tako na kranjskogorski kot trentarski strani naj bi bili po dve zapornici, ena za tranzitni promet, in ta čas za prehod bo omejen, druga pa za tiste, ki bodo želeli parkirati na Vršiču. V primeru, da bo parkirišče zasedeno, se zapornica ne bo odprla.«

×