Iz vodnega zajetja Peričnik s pitno vodo oskrbujejo večji del Jesenic. / Foto: Gorazd Kavčič

Iz vodnega zajetja Peričnik s pitno vodo oskrbujejo večji del Jesenic. / Foto: Gorazd Kavčič

Zakaj so spet prekuhavali vodo

V jeseniški občini so vsi, ki so priključeni na vodno zajetje Peričnik, več kot deset dni morali prekuhavati pitno vodo. Glede na to, da na zajetju deluje novi UV dezinfektor, se občani sprašujejo, zakaj je bilo to potrebno.

Vodo bo treba prekuhavati redkeje, ker po novem velja višja dovoljena mejna vrednost za motnost.

Jesenice – Na nas se je obrnil občan Jesenic, ki ga je zanimalo, zakaj so morali ponovno prekuhavati pitno vodo. Ukrep je veljal več kot deset dni, preklicali so ga minuli torek. Občan je bil začuden zlasti zato, ker na vodnem zajetju Peričnik od nedavnega deluje UV dezinfektor, odgovorni pa so ob začetku milijonske investicije napovedali, da bo pitno vodo treba prekuhavati manj pogosto.

Za pojasnila smo se obrnili na javno komunalno podjetje Jeko, kjer nam je Matjaž Pezdir pojasnil, da se na vodnem viru Peričnik zlasti ob močnejših nalivih soočajo s povišano motnostjo pitne vode. Motnost ustvarjajo delci anorganskih in organskih snovi ter mikroorganizmi. Ko pride do močnejšega deževja in se pojavi motnost, to nekaj časa obvladujejo z delnim izločanjem vode iz omrežja, a le do mere, da še zagotavljajo količinsko dovolj vode za nemoteno oskrbo uporabnikov. Ko to ne gre več, pa uvedejo ukrep prekuhavanja pitne vode v prehranske namene.

Na vodnem zajetju od avgusta deluje UV dezinfektor (pred tem so vodo klorirali), na učinkovitost UV dezinfekcije pa vpliva kakovost vhodne, surove vode, je pojasnil Pe­zdir. Ko motnost, ki jo stalno merijo s stacionarnimi merilniki motnosti, doseže zgornjo mejno vrednost 4 NTU (nefelometrične turbidimetrične enote), UV naprava ne zagotavlja več dovolj učinkovite dezinfekcije. »Ob zadnji izdaji ukrepa prekuhavanja pitne vode 27. septembra je motnost na kontrolni točki dosegla vrednost 7,55 NTU,« je pojasnil Pezdir.

Ker je bila torej višja od mejne vrednosti 4 NTU, so bili dolžni izdati ukrep prekuhavanja. Kljub temu v javnem komunalnem podjetju Jeko pričakujejo, da bo vodo odslej treba prekuhavati manj pogosto. Pred uvedbo UV dezinfekcije, ko se je pitna voda dezinficirala z natrijevim hipokloritom, je za motnost veljala mejna vrednost 1 NTU. Zdaj pa je dovoljena mejna vrednost višja in znaša, kot rečeno, 4 NTU.

V primeru intenzivnih padavin oziroma v ekstremnih primerih pa bo vodo še vedno treba prekuhavati, je bil jasen predstavnik podjetja Jeko.