obvoznica Betin Betinov klanec občina Bled gradnja krožišče / Foto: Tina Dokl

Zapleta se pri pridobivanju zemljišč

Medtem ko se prva faza gradnje blejske južne razbremenilne ceste bliža zaključku, se za nadaljevanje te državne investicije zapleta pri pridobivanju zemljišč. Na ministrstvu za infrastrukturo so ob tem opozorili na netočne in zavajajoče informacije v zvezi z gradnjo.

Bled – Kot so spomnili na ministrstvu za infrastrukturo, ima zgodba o ureditvi prometnih razmer na Bledu dolgo zgodovino, v katero je vpletenih veliko različnih dejavnikov tako na državni kot občinski ravni. V tem času so se srečali z več težavami, a na ministrstvu verjamejo, da prava pot za iskanje rešitev ni v prelaganju odgovornosti na eno stran niti v spregledovanju vloge občinskih organov pri zapletih. »Dejstvo je, da so finančna sredstva za nadaljevanje te investicije zagotovljena. Namera države, da končno uredi prometne razmere v enem od najpomembnejših turističnih biserov Slovenije, je jasna in odločna,« so zatrdili.

Ministrstvo za infrastrukturo: »Finančna sredstva za nadaljevanje oziroma za vse predvidene aktivnosti v zvezi z blejsko južno obvoznico so že zagotovljena v sprejetih proračunih in tudi v predlogu proračunov za naslednji dve leti.«

Predstavniki Občine Bled so po navedbah ministrstva sodelovali pri postopkih predstavitve projektnih rešitev lastnikom še ne pridobljenih zemljišč in pri iskanju drugih rešitev, ki bi bile sprejemljive za te lastnike. A za­pletlo se je ravno pri pridobivanju zemljišč, ki so potrebna za gradnjo južne blejske obvoznice. »Pri tem pa vloga občine in njenih organov nikakor ni zanemarljiva,« so opozorili na ministrstvu.

Potekajo razlastitveni postopki

Pojasnili so, da postopki pridobivanja potrebnih zem­ljišč za območje druge etape v celoti še niso zaključeni, potekajo pa razlastitveni postopki in vzporedno tudi dogovarjanja. Nerešene ostajajo tri parcele, od tega sta dve nepremičnini v lasti dveh las­tnikov, in sicer solastnikov, tretja nepremičnina je v lasti drugih dveh lastnikov.

Ker z navedenimi lastniki v postopku dogovarjanja ni bilo mogoče najti projektnih rešitev, ki bi bile sprejemljive za obe strani, so bile na Upravno enoto Radovljica junija 2019 vložene zahteve za razlastitev teh nepremičnin. Znotraj razlastitvenih postopkov so naknadno za vse tri nepremičnine izvedli dodatno odmero, da bi minimizirali poseg nanje, kar je bil en izmed pogojev lastnikov za podpis pogodb. »Ker lastniki kljub zmanjšanju posega na njihove nepremičnine niso želeli skleniti opisanih služnostnih pogodb, je bila zanje na pristojno upravno enoto aprila 2022 vložena dodatna zahteva za omejitev lastninske pravice,« so dejali na ministrstvu.

V začetku leta 2023 je Direkcija RS za infrastrukturo kot investitor spoznala, da po številnih pravnih manevrih s strani lastnikov oziroma njihovih odvetnikov ne bo mogoče skleniti nikakršnega sporazuma glede pridobitve potrebnih nepremičnin. Zato je na radovljiško upravno enoto naslovila dopis za pospešitev postopkov razlastitve in omejitve lastninske pravice v predmetnih zadevah. Junija letos pa je direkcija poslala še splošno zahtevo za končanje odprtih postopkov razlastitve in omejitve lastninske pravice z izdajo odločb o razlastitvi.

Župani so lahko v pomoč

Kot so zagotovili na infrastrukturnem ministrstvu, je direkcija pri iskanju novih projektnih rešitev vedno poskušala poiskati kompromisno rešitev z lastniki. »Vendar ni bilo pozitivnega odziva, sprejemljivega za obe strani,« so dejali na ministrstvu, ob tem pa poudarili vlogo županov. »Župani so tisti, ki lahko zelo pomagajo pri dogovarjanju z občani. Imamo veliko dobrih praks, kjer prav županom uspe najti dogovor s svojimi občani.«

Glede na dosedanja ravnanja na ministrstvu ne pričakujejo, da bi letos že pridobili manjkajoča zemljišča. Ta so sicer pogoj, da bodo na upravno enoto lahko vložili vloga za izdajo gradbenega dovoljenja. Po izkušnjah ministrstva pa sam postopek pridobitve gradbenega dovoljenja traja približno devet mesecev.

Medtem pa bo gradnja vstopnega križišča na Betinu, ki predstavlja prvo etapo obvoznice, vključno s pridobitvijo uporabnega dovoljenja zaključena v prihodnjem letu. V vmesnem času bo direkcija skušala zaključiti odkupe na naslednji etapi in zaprositi za gradbeno dovoljenje, po pridobitvi pa bo objavila javno naročilo za gradnjo naslednje faze. V prihodnjem letu bo, če v postopku javnega naročanja ne bo zapletov, novelirana tudi projektna dokumentacija.

Na občini pripravljajo odgovor

Na Občini Bled se na navedbe ministrstva za infrastrukturo še niso uradno odzvali. Blejski župan Anton Mežan je v kratki izjavi dejal le, da so jih presenetile, ter napovedal, da bodo kmalu pripravili odgovor s podrobnimi pojasnili in dokazili, da je blejska občina v postopku ves čas aktivno sodelovala.

×