srečanje upokojencev Gorenjske 2024 Snovik / Foto: Tina Dokl

Na 31. srečanju gorenjskih upokojenskih društev se je zbralo več kot štiristo članov. / Foto: Tina Dokl

Želijo enako obravnavo

Na srečanju gorenjskih upokojencev, ki je drugo leto zapored potekalo v Termah Snovik, so se dotaknili tudi nekaterih aktualnih izzivov.

Snovik – Minuli četrtek je Pokrajinska zveza društev upokojencev Gorenjske člane upokojenskih društev – povezuje jih blizu petdeset – povabila na tradicionalno letno srečanje, tokrat 31. po vrsti. Drugo leto zapored je dogodek potekal v Termah Snovik, kjer je prireditveni šotor napolnilo več kot štiristo upokojencev. Zbrali smo se z močno željo po srečanju, je dejal predsednik zveze Robert Plavčak. V pozdravnem nagovoru je spomnil, da so zadnja leta doma in po svetu zaznamovali epidemija, vremenski ekstremi, vojne razmere, visoka inflacija … Inflacija se je letos umirila, a cene in stroški so visoki, je opozoril. »Tako smo praktično ostali na istem ali še slabšem položaju. Vlada je pozabila na obljube in nam letos namenila samo redno uskladitev, ki pa zelo zaostaja za stopnjo inflacije, zato na tem mestu sporočamo in pozivamo, da naj se naše pokojnine redno in pravično usklajujejo z rastjo inflacije, da si želimo trinajsto pokojnino ter pravičnega višjega regresa za vse. Slednje naj velja tudi kot apel naši krovni organizaciji vseh naših upokojencev po takojšnjem in stalnem urejanju te problematike,« je zaključil Plavčak.

Zvezo društev upokojencev Slovenije je na srečanju zastopal podpredsednik Stanko Kranvogel. Poudaril je tri teme, ki so, kot je dejal, na njihovem dnevnem redu: pokojninska reforma, dolgotrajna oskrba in razdelitev oziroma izposoja prenosnih računalnikov. Kot je pojasnil, so na izhodišča pokojninske reforme podali več pripomb, predvsem se zavzemajo za ohranitev sedanje formule usklajevanja pokojnin z rastjo plač oziroma inflacijo ter izplačilo letnega dodatka vsem upokojencem v enakem znesku, podobno kot velja pri izplačilu regresa za letni dopust zaposlenim. K enaki obravnavi po besedah podpredsednika stremijo tudi pri zakonu o dolgotrajni oskrbi, kjer si med drugim prizadevajo, da se obvezni prispevek v višini enega odstotka ne bi plačeval iz neto pokojnin, kot prispevna stopnja delavcev ne bo bremenila neto plač. Glede izposoje prenosnih računalnikov je Kranvogel povedal, da bi uporabo radi zagotovili društvom, predsednikom zvez, komisij in tudi posameznikom.

Upokojence so nagovorili tudi kamniški župan, direktorica Term Snovik in predstavnica izolskega hotela Delfin, ki je v lasti zveze društev upokojencev. S kulturnim programom je uvodni del srečanja popestrila Folklorna skupna Društva upokojencev Naklo pod vodstvom Tomaža Abruča. Člani, med katerimi so tudi pevci ljudskih pesmi in godci, imenovani Rokovnjači, poustvarjajo starejše plese z Gorenjske, Koroške, Prekmurja in Bele krajine, program pa dopolnjujeta še duo Zdravka in Brane Klančnik ter orgličar Jože Mrgole. K medgeneracijski obarvanosti sta prispevala Žiga Novak, ki je zaigral na diatonično harmoniko, in pevka Manca Poljanšek, ki ustvarja pod umetniškim imenom Manči, na plesišče pa je v nadaljevanju srečanja vabil ansambel Dolomiti.