Zimske športnice in športniki so se pred novo sezono dobre volje srečali na Ljubljanskem gradu. / Foto: Gorazd Kavcic

Zimske športnice in športniki so se pred novo sezono dobre volje srečali na Ljubljanskem gradu. / Foto: Gorazd Kavcic

Želijo si uspešno zimo

Ta teden so v Smučarski zvezi Slovenije pripravili predstavitev reprezentanc, ki bodo našo državo na tekmah svetovnega pokala in drugih največjih tekmovanjih na snegu predstavljale v zimskih športih.

Ljubljana – Pod sloganom Naj sneži se je na Ljubljanskem gradu predstavilo več kot sto športnic in športnikov, trenerjev ter vodij in predstavnikov društev ter klubov, združenih pri Smučarski zvezi Slovenije. V novi sezoni se bodo namreč naše reprezentance, od alpskih smučark in smučarjev, biatlonk in biatloncev, deskark in deskarjev, smučarskih skakalcev in skakalk, nordijskih kombinatork in kombinatorcev, tekačic in tekačev na smučeh do telemark smučark in smučarjev, smučarjev prostega sloga in parasmučark in parasmučarjev, udeležile več kot dvesto tekem najvišjega ranga.

Prvi bodo že konec tega meseca nastopili alpske smučarke in smučarji, ki imajo na koledarju tradicionalni uvod v Söldnu v Avstriji. Že tam se želi dokazati naš najboljši veleslalomist zadnjih zim Žan Kranjec, ki se na zimo pripravlja z novim trenerjem Miho Verdnikom. »Nekaj stvari smo letos spremenili, da ni enako kot lani, a vse poteka dobro in to je najbolj pomembno. Pomembna je vsaka tekma svetovnega pokala, skupni seštevek in seveda tudi svetovno prvenstvo,« pravi Žan Kranjec iz Bukovice pri Vodicah.

»Za razliko od alpskih smučarjev mi na snegu še nismo bili, tam bomo novembra v Avstriji. Upam na super razmere. Vse gre do zdaj, kot smo si zamislili. Osrednji cilj sezone je svetovno prvenstvo v Švici, pomembna tekma pa bo tudi v Anterselvi – zaradi olimpijskih iger 2026,« pravi vedno nasmejana biatlonka Anamarija Lampič.

Še višje cilje so si zastavili smučarske skakalke in skakalci, ki jih prve tekme svetovnega pokala čakajo konec novembra v norveškem Lillehammerju, seveda pa imajo tudi drugi vsak svoje načrte, vsi pa si želijo biti uspešni pred domačimi navijači. Tekem svetovnega pokala v Sloveniji in na Gorenjskem bo tudi v tej zimi precej, saj se bodo 4. in 5. januarja prihodnje leto v Kranjski Gori pomerile najboljše alpske smučarke, deskarji in deskarke bodo 25. januarja tekmovali na Rogli, Ljubno ob Savinji pa je na seznamu prirediteljev ženskih tekem v smučarskih skokih med 14. in 16. februarjem. Prvi konec tedna v marcu bo Kranjska Gora gostila alpske smučarje, le nekaj dni kasneje pa bo na Krvavcu tekma svetovnega pokala za ženske in moške v telemarku. Na Pokljuki se bodo biatlonke in biatlonci zbrali med 13. in 16. marcem, tekma v smučarskih poletih v Planici pa bo med 27. in 30. marcem.

V Kranjski Gori se obeta tudi tekmovanje paraalpskih smučarjev in smučark, svetovno prvenstvo v parabiatlonu pa bo med 4. in 9. februarjem na Pokljuki.