Sedem jih je nastopilo v polfinalu: Simona Česen, Špela Simoneta, Miralem Junuzović, Matic Romšak, Anže Repovž, Miha Pate in Martin Kobal. na fotografiji je prisoten tudi Valentin Bufolin (skrajno desni), predsednik društva Sommelier Slovenije in obenem predsednik ocenjevalnih komisij strokovnega dela tekmovanja. / Foto: Arhiv Tekmovanja (Peter Irman)

V polfinalu je nastopilo sedem tekmovalcev: Špela Simoneta, Anže Repovž, Matic Romšak, Miha Pate, Martin Kobal, Miralem Junuzović in Simona Česen. Ob njih je Valentin Bufolin, predsednik društva Sommelier Slovenije in obenem predsednik ocenjevalnih komisij strokovnega dela tekmovanja. / Foto: arhiv tekmovanja (Peter Irman)

Zmagala je Kranjčanka

Simona Česen je najboljša sommelierka Slovenije 2025.

Nova Gorica – V centru Perla, Resort & Entertainment v Novi Gorici so predstavniki Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije, ki letos praznuje 33-letnico delovanja, uspešno zaključili tekmovanje Najboljši sommelier Slovenije 2025. Zmagala je Simona Česen, ki bo kot prva ženska sommelierka Slovenijo zastopala na svetovnem prvenstvu leta 2026 na Portugalskem ter na evropskem prvenstvu sommelierov leta 2027 na Poljskem.

Česnova prihaja iz Kranja, kot sommelierka pa je zaposlena v ljubljanskem Wine Baru Šuklje. Letos je opravila tudi izpit za sommeliera 3., najzahtevnejše stopnje.

»Ponosna sem, da sta se ves moj trud in delo potrdila s tem naslovom. To je znak, da sem na pravi poti. Upam, da bom s tem spodbudila še druge ženske, da se udeležijo tekmovanja. Verjamem, da je znanja med vinskimi strokovnjaki v Sloveniji veliko,« je povedala ob zaključku tekmovanja. Zahvalila se je tudi društvu Sommelier Slovenije za vse priložnosti za razvoj znanj in organizacijo tekmovanja. Posebej je poudarila svoje bližnje, vse »v Šukljetu« in druge, ki so kakor koli pripomogli k temu cilju.

Na letošnje tekmovanje se je pripravljalo več kandidatov, sedem jih je nastopilo v polfinalu, v finale pa so se uvrstili najboljši trije: poleg Simone Česen še Miralem Junuzović in Anže Repovž. Finalni dogodek je bil odprt tudi za javnost. Tekmovalni del se je zaključil s posebnim izzivom – izborom najboljšega sommeliera v točenju penine iz magnum steklenice, kar pa je prav tako postala Simona Česen.