močan veter mebor železniki / Foto: Simon Benedičič

Kritina, ki jo je veter odtrgal s strehe podjetja Mebor v Železnikih, je poškodovala nekaj vozil. / Foto: Simon Benedičič

Znova zaprli cesto v Krmo

Zaradi vetroloma so v nedeljo znova zaprli cesto v dolino Krma, potem ko je bila dobro leto dni zaprta po lanskem vetrolomu. Preglavice zaradi vetra so imeli tudi drugod po Gorenjskem.

Več klicev o ovirah na cestah, ki so bile posledica neugodnih vremenskih razmer (dež, močan veter), so v minulih dneh zabeležili tudi gorenjski policisti. Na voziščih so bila podrta drevesa ali drugi predmeti, ki so ovirali varnost udeležencev v prometu po različnih krajih.

Kranjska Gora – Močan veter, ki je po nižinah dosegal hitrost tudi nad 60 kilometrov na uro, v visokogorju pa nad 100 kilometrov na uro, je minuli konec tedna več preglavic povzročil tudi na Gorenjskem. Med drugim so z Občine Kranjska Gora v nedeljo sporočili, da je cesta v dolino Krma zaradi vetroloma ponovno zaprta. To so sicer odprli šele 1. avgusta letos, potem ko so jo po hudem vetrolomu julija lani zaprli. Tedaj so z enakim razlogom zaprli tudi cesto v dolino Kot, to pa so ponovno odprli konec maja letos.

O podrtih drevesih in odlomljenih vejah, ki so poškodovale tudi parkirana vozila, so v nedeljo poročali tudi z območja občine Tržič. V Železnikih je že v soboto dopoldne zaradi močnega vetra s strehe stavbe podjetja Mebor odtrgalo del kritine, ki je ob padcu na tla poškodovala tri parkirana vozila.

Več klicev o ovirah na cestah, ki so bile posledica neugodnih vremenskih razmer (dež, močan veter), so v minulih dneh zabeležili tudi gorenjski policisti. »Na voziščih so bila podrta drevesa ali drugi predmeti, ki so ovirali varnost udeležencev v prometu po različnih krajih. Ovire so odstranjevali delavci vzdrževalcev cest, gasilci, policisti ...« je pojasnil Roland Brajič, predstavnik za stike z javnostmi na Policijski upravi Kranj.

Močno je sicer začelo pihati že v petek zvečer, zaradi močnega vetra pa je Agencija RS za okolje za sever države izdala oranžno opozorilo. Na Kredarici so v noči na soboto sunki vetra dosegli celo do 140 kilometrov na uro, na Ratitovcu in Krvavcu pa do 100 kilometrov na uro. V nižinah veter sicer ni bil tako krepak, so pa v soboto sunki vetra v Lescah dosegli do okoli 66 kilometrov na uro, v nedeljo pa tudi 71 kilometrov na uro.

Veliko preglavic so imeli tudi v nekaterih drugih delih države. V Topolšici se je na primer v nedeljo dopoldan sprožila tudi sirena za splošno nevarnost, saj je močan veter podiral drevje in odkrival strehe.