Prejemniki srebrnih in bronastih priznanj za deset oziroma pet let aktivnega delovanja. / Foto: Tina Dokl

Prejemniki srebrnih in bronastih priznanj za deset oziroma pet let aktivnega delovanja. / Foto: Tina Dokl

Štirideset let medvoških tabornikov

Društvo tabornikov Rod dveh rek Medvode letos praznuje štirideset let delovanja. Osrednjo proslavo s pogostitvijo, koncertom in delavnicami za otroke so pripravili minulo soboto.

Preska – Medvoščani so svojo taborniško pot začeli že leta 1975 kot del ljubljanskega Odreda dobre volje. Tega leta so se prvič udeležili taborjenja, že leto kasneje pa so izobrazili prvo generacijo vodnikov. Takrat je bilo v Medvodah med petdeset in šestdeset navdušencev, ki so želeli postati taborniki. Oddaljenost od Ljubljane in rastoče število članov sta pripeljala do tega, da so 16. oktobra leta 1984 ustanovili svoj odred – Odred dveh rek, ki se je leta 1992 preimenovan v Rod dveh rek. V naslednjih desetletjih je doživel izjemen razvoj in danes združuje že več kot sto članov. Njegovo poslanstvo ostaja vzgoja mladih v odgovorne, samostojne in aktivne posameznike.

Povezovanje z lokalno skupnostjo

Kot je povedal starešina Anže Jenko, bodo letos sprejeli še en nov vod. Povprečna starost njihovih članov že vrsto let ostaja okoli dvajset let, a si prizadevajo, da bi zadržali več starejših prostovoljcev in s tem dvignili povprečno starost članstva. »Naša prednost je močno sodelovanje z lokalno skupnostjo, Civilno zaščito, občinskimi javnimi zavodi in drugimi prostovoljskimi organizacijami v občini. Vedno se odzovemo na povabila za sodelovanje,« je pojasnil Jenko.

Poudaril je, da so pred desetimi leti v upravljanje prejeli hiško v Preski, v zadnjih petih letih pa so vanjo in njeno okolico vložili nešteto prostovoljnih ur za prenovo in ureditev, s čimer so vzpostavili pravi taborniški center. Med drugim so prenovili zgornje nadstropje hiške, ki prej ni bilo primerno za bivanje, spodaj pa so umestili kuhinjo in sejno sobo. Na prostem so uredili travnik, utrdili brežino pri bajerju, postavili ograjo in tlakovce za zunanjo kopalnico. »Pri urejanju okolice pa ste nam pomagali tudi prebivalci Preske, ki ste na partcipativnem proračunu izglasovali naš projekt,« je dodal Jenko.

V prihodnosti si želijo medvoški taborniki dokončno urediti stalno ognjišče ter izvesti še nekaj manjših projektov. Nastaja pa tudi nova idejna zasnova za prihajajoči participativni proračun. »Ureditev mostov, poti okoli ribnika ter postavitev učilnice v naravi, ki bi jo lahko uporabljala tudi OŠ Preska ali pa katera koli druga šola v naši občini,« je dejal Jenko.

V uporabo dobili dva hektarja gozda

Na proslavi je zbrane nagovoril tudi načelnik Zveze tabornikov Slovenije Rok Pandel, ki je društvu ob jubileju podelil spominsko plaketo, njihovim prostovoljcem pa srebrna in bronasta priznanja za deset oziroma pet let aktivnega delovanja. Medvoški župan Nejc Smole pa je tabornikom ob tej priložnosti izročil posebno darilo. Občina Medvode jim je namreč dodelila v uporabo dva hektarja gozda v neposredni bližini, ki ga je občina pred mesecem dni kupila – gre sicer za skupaj okoli dvajset tisoč kvadratnih metrov gozda.

V govoru je spomnil, da so taborniki nekoč delovali v prostorih v središču Medvod, nakar jim je občina v uporabo predala omenjeno hiško. Dodal je, da sosednje zemljišče ni bilo v občinski lasti, a so ga odkupili pred štirimi leti. Poudaril je še, da so taborniki čudovito uredili prostor, ki je bil prej zanemarjen, in se jim je zahvalil za njihov neprecenljiv prispevek pri delu Civilne zaščite, posebej pa je poudaril njihovo pomoč ob lanskoletnih poplavah.