Festival kranjske klobase je v Medvode privabil veliko obiskovalcev. / Foto: Peter Košenina

Festival kranjske klobase je v Medvode privabil veliko obiskovalcev. / Foto: Peter Košenina

Glavna je bila kranjska klobasa

Na Festivalu kranjske klobase v Medvodah se je predstavilo vseh trinajst certificiranih proizvajalcev, ki so svoje izdelke ponudili v pokušino številnim obiskovalcem.

Medvode – Medvode so v soboto gostile Festival kranjske klobase. Drugo leto zapored je potekal na prireditveni ploščadi tržnice. Organizirala sta ga GIZ Mesne industrije Slovenije in medvoški Javni zavod Sotočje.

»Ni odraslega Slovenca, ki slovesa kranjske klobase ne bi poznal. S tem festivalom ne promoviramo več le kranjske klobase kot take, ampak evropske sheme kakovosti.«

Potekal je pod okriljem evropskega projekta Zaščiten okus Evrope – kranjska klobasa, v sklopu kampanj Enjoy it's from Europe za promocijo evropskega kmetijstva, ki jih financira Evropska unija. »Menim, da ni odraslega Slovenca, ki slovesa kranjske klobase ne bi poznal. S tem festivalom ne promoviramo več le kranjske klobase kot take, ampak evropske sheme kakovosti. Oznake zaščitena geografska označba, zaščitena označba porekla in zajamčena tradicionalna kakovost predstavljajo najboljše, kar v Evropi imamo. Taki dogodki so namenjeni temu, da ljudje spoznajo, da so proizvodi z zaščitnim znakom zaščiteni na evropski ravni, da je to garancija za kakovost in avtentičnost izdelka,« je povedala Ana Ahčin, generalna sekretarka GIZ-a Mesne industrije Slovenije. Kranjske klobase morajo vsebovati od 75 do 80 odstotkov najboljše svinjine, od 20 do 25 odstotkov trde slanine, sol, poper in česen ter nič drugega. Prekadijo jih z dimom bukovega lesa in pasterizirajo, pred serviranjem pa jih moramo v vreli vodi kuhati osem minut.

Številni obiskovalci so imeli redko priložnost na enem mestu poskusiti izdelke vseh trinajstih certificiranih proizvajalcev, ki morajo certifikat pridobiti vsako leto znova. V živo so lahko spremljali tudi pripravo jedi s kranjsko klobaso, ki jih je pripravljal domačin Jure Galičič, nekdanji tekmovalec oddaje Masterchef. Pripravil je svojo različico krompirjeve enolončnice s kranjsko klobaso ter tortilje s kranjsko klobaso in bučkami in navdušil obiskovalce.

Festival kranjske klobase bodo pripravili tudi v prihodnjih dveh letih, ko bo še potekal projekt Zaščiten okus Evrope – kranjska klobasa.