/ Foto: Gorazd Kavčič

Foto: Gorazd Kavčič

Sanacija ceste Sorica–Petrovo Brdo

Popolna zapora ceste bo trajala do novembra prihodnje leto.

Sorica – Zaradi posledic lanske ujme na regionalni cesti Sorica–Petrovo Brdo poteka sanacija usadov in brežin, zato so vzpostavili popolno cestno zaporo, ki bo trajala predvidoma do 9. novembra prihodnje leto. »Zahtevna gradbena dela v dolžini 1700 metrov bodo potekala na ozkem delu ceste, kjer povprečna širina vozišča znaša le 4,5 metra, s strmo brežino nad in pod cesto. Zaradi tega in zaradi narave predvidenih posegov gradbenih del ni možno izvajati pod polovično zaporo ceste oz. z enosmernim izmeničnim prometom čez gradbišče,« so na Direkciji RS za infrastrukturo pojasnili, zakaj je na omenjenem odseku potrebna dolgotrajna popolna zapora. Obvoz je urejen po regionalnih cestah Petrovo Brdo–Podrošt–Sorica in obratno.

Na direkciji so pojasnili tudi, da bodo gradbena dela poleg sanacije brežin z rekonstrukcijo ceste obsegala še izvedbo pilotov, ureditev odvodnjavanja ter oblikovanje struge potoka med pregradami, izvedbo prepustov, zaščito brežine z vtisnjenim apnenčevim lomljencem in postavitev jeklenih varnostnih ograj. Pogodbena vrednost gradbenih del znaša blizu 2,4 milijona evrov, zaključena pa bodo predvidoma v novembru 2025.

Omeniti velja še, da je na regionalni cesti Sorica–Podrošt zaradi zaščite pred padajočim kamenjem vzpostavljena delna zapora, ki bo trajala predvidoma do 21. januarja 2025 med 7. in 17. uro, do 15. novembra pa tudi kratkotrajne zapore (večkrat po 15 minut).