promet Gorenjska avto cesta Jesenice / Foto: Tina Dokl

Začenjajo pripravo nove prometne strategije

V Kranju pripravljajo novo prometno strategijo, s katero bodo nadgradili obstoječo iz leta 2017.

Kranj – Mestna občina Kranj je na javnem razpisu ministrstva za okolje, podnebje in energijo pridobila sredstva za sofinanciranje priprave nove Občinske celostne prometne strategije. Kot pojasnjujejo, bodo s tem projektom nadgradili obstoječo prometno strategijo iz leta 2017, ob tem pa se osredotočili na trajnostne prometne rešitve, izboljšanje urbane mobilnosti ter zmanjšanje emisij izpušnih plinov.

Pri pripravi nove strategije kranjska občina sodeluje z zunanjimi strokovnjaki in izbranim konzorcijem podjetij PNZ, Provia in MM Ibis. Pri oblikovanju prihodnosti prometa v Kranju bodo vključeni tudi občani, ki bodo lahko podajali mnenja in predloge. Kranjska občina bo zato v prihodnjih mesecih izvajala ankete, organizirala delavnice in vodila javne razprave.

Občani bodo imeli priložnost izraziti svoje poglede na dogodkih v okviru Evropskega tedna mobilnosti. Prvi dogodek bo potekal v torek, 27. avgusta, ob 17. uri v Mojkino cafe (Bleiweisova cesta 2, Kranj), kjer bo predstavljena pobuda Park trajnostne mobilnosti – Udoben javni prostor. Drugi dogodek, Krfest trajnostne mobilnosti, bo v soboto, 21. septembra, v Domu na Joštu.

V sklopu priprave nove Občinske celostne prometne strategije so na kranjski občini pripravili tudi vprašalnik, s katerim želijo bolje spoznati potovalne navade občanov, želje glede prometnih ureditev v njihovem okolju in kakšen je njihov odnos do skupnih javnih površin. »Odgovori nam bodo pomagali, da bomo razumeli in lažje načrtovali razvoj prometa v mestni občini Kranj,« so poudarili. Vprašalnik je dostopen na njihovi spletni strani.

×